Kadrovi Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Narodnog evropskog saveza izbačeni su iz predloženog sastava nove Vlade Federacije BiH, dok je novi partner "Trojke" i Hrvatske demokratske zajednice BiH HDZ 1990.

Izmjenama odluke o imenovanju Vlade FBiH koju je donijela Lidija Bradara, visokopozicionirana članica HDZ-a BiH, predsjednica FBiH, a koju je podržao Igor Stojanović iz Socijaldemokratske partije, potpredsjednik FBiH, desilo se sedam promjena u odnosu na prvobitno predloženi sastav.

Tako je sada za ministra trgovine predložen Amir Hasičević iz Naše stranke umjesto Anela Kljake iz NES-a.

Za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložen je Kemal Hrnjić iz Naroda i pravde umjesto, također NES-ovog, Zuhada Porčića.

Za ministra energije, rudarstva i industrije predložen je Vedran Lakić (SDP) umjesto Adisa Bubala iz Stranke za BiH.

Lakić je prvobitno bio predložen za ministra obrazovanja i nauke, a sada se umjesto njega na toj poziciji našla SDP-ova Jasna Duraković.

Za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata sada je predložen Nedžad Lokmić iz SDP-a umjesto Hasana Handžića iz Stranke za BiH.

Prema izmijenjenoj odluci, za ministra unutrašnjih poslova ne ide Almin Hopovac (SDP), već je ta pozicija "data" Rami Isaku, ocu Arnela Isaka koji je istupio iz NES-a. I Ramo Isak, inače zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, najavio je da će istupiti iz Kluba zastupnika NES-a u ZDK, a iz stranke će istupiti ako, kako je tvrdio jučer, "NES povuče još jedan potez koji nije u skladu sa statutom".

Ustupak je učinjen HDZ-u 1990 kada je Nediljko Rimac iz ove stranke sada kandidat za ministra zdravstva umjesto HDZ-ovog Milenka Bevande.

Ostali prijedlozi nisu mijenjani. Nermin Nikšić, lider SDP-a, ostaje kandidat za premijera, za ministra finansija ostaje Toni Kraljević (HDZ), za ministra pravde Vedran Škobić (HDZ), za ministricu prometa i komunikacija Andrijana Katić (HDZ), za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar (SDP), za ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), za ministricu okoliša i turizma Nasiha Pozder (Naša stranka), za ministra prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ).

Ostaju i u javnosti osporavani kandidati Vojin Mijatović (SDP) za ministra razvoja, poduzetništva i obrta, i Sanja Vlaisavljević (HDZ) za ministricu kulture i sporta.

Iako su čelnici Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke imali običaj optuživati druge političke organizacije za "kupovinu preletača", više je nego jasno da su najnovijom raspodjelom upravo oni "lovili u mutnom" i tražili način kako da podijele federalni plijen sa strankama okupljenim u Hrvatski narodni sabor. Davanjem skoro svih poluga moći HDZ-u BiH i HDZ 1990, Konaković, Nikšić i Forto samo u javnosti povtvrđuju da su spremni na sve, pa i ostavljanja dominantnog bošnjačkog naroda na cjedilu, kako bi osigurali federalnu vlast.