Kada god je u pitanju centralni događaj u povodu obilježavanja neustavnog Dana Republike srpske, osim značajnog broja učesnika uvijek se okupi i veliki broj stanovnika manjeg bh. entiteta, ali i onih iz susjedne Srbije, koji dođu kako bi iza ograđenog prostora mahali trobojkama i aplaudirali.

Ove godine jedan od zapaženijih momenata na ceremoniji u Istočnom Novom Sarajevu bilo je i razvijanje entitetske zastave duge 527 metara.

Dok su u Istočnom Novom Sarajevu slavili donošenje tzv. Deklaracije o proglašenju Republike Srpskog naroda Bosne i Hercegovine, uvertire u Genocid i brojne druge ratne zločine na tlu Bosne i Hercegovine, i to razvijanjem duge zastave u bijeloj, plavoj i crvenoj boji, u Novom Sarajevu desilo se nešto nepojmljivo.

U blizini zgrade Općine Novo Sarajevo na Dolac Malti i to u Ulici Envera Šehovića (da stvar bude još gora), samo nekoliko kilometara udaljenom mjestu od „bala vampira“, zastava države Bosne i Hercegovine našla se u blatu. I to zastava koja se trebala vihoriti, za nepovjerovati je, iznad spomenika šehidima i poginulim borcima.

Pojedini vijećnici u Općinskom vijeću Novo Sarajevo od stupanja na dužnost upozoravaju načelnika Hasana Tanovića da je potrebno povesti više računa o starosti materijala zastave i njihovom održavanju, ali do sada nisu naišli na razumijevanje. Čini se da su rijetki oni kojima je stalo do simbola države za koju su hiljade sinova i kćeri dali najviše što su imali – vlastiti život, jer je zastava na zemlji bila duže vrijeme bez da se neko od prolaznika sjetio skloniti je.

S druge strane, prolazeći kroz naselja s većinskim srpskim stanovništvom gotovo je nemoguće ne uočiti po tri zastave u bijeloj, plavoj i crvenoj boji koje vise sa skoro svake bandere. I sve su dobro pričvršćene, zaštićene od udara vjetra. Ovakvi događaji s pravom nas obavezuju da sami propitamo vlastito dostojanstvo, čast i obraz.

„Zastavu sam podigao s poda i ponio kući te ću je u narednim danima predati Općini. Sačinio sam i snimak na kojem se jasno vidi da je zastava oborena zbog starosti materijala i neredovnog održavanja uprkos tome što je angažirana firma koja godišnje za ovu namjenu prihoduje najmanje 10.000 KM. Nadležnim službama i načelniku ukazujem na ovaj problem od 1. marta 2021. godine kada se prvi put u mom mandatu desilo da je pala zastava zbog starosti materijala na državni praznik. Nakon toga se to dešavalo još nebrojeno puta (najmanje deset) do 9. januara 2023. godine i nisu uradili ništa da bi to ispravili“, prokomentirao je za Stav Arslan Dučić, nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo te sin šehida i dobitnika priznanja „Zlatni ljiljan“ Zame Dučića.