Elon Musk milijarder je s najvećim neto bogatstvom na svijetu prema Forbesovoj godišnjoj listi milijardera, čime je skinuo s trona predsjednika Amazona Jeffa Bezosa. Osnivač Tesle je do danas akumulirao 219 milijardi dolara, dok je Bezos zapravo izgubio 6 milijardi dolara tokom jedne godine i sada njegovo bogatstvo iznosi 171 milijardu dolara. Kao što pokazuje grafikon zasnovan na prosječnim godišnjim nacionalnim plaćama, nijedna osoba nikada se ne bi mogla nadati da će steći bogatstvo najbogatijeg milijardera u svojoj zemlji radeći redovni posao.

Da bi dostigao nivo bogatstva Muska, naprimjer, prosječan stanovnik SAD-a morao bi raditi tri miliona godina uz prosječnu godišnju platu od 69.392 dolara koju je utvrdio OECD za 2020. godinu.

Nijemci bi, s druge strane, morali provesti 900.000 godina radeći za 53.475 dolara godišnje kako bi odgovarali bogatstvu Dietera Schwarza od 47 milijardi dolara. Schwarz je vlasnik Schwarz-Gruppea, konglomerata iza lanaca supermarketa Kaufland i Lidl, između ostalih.

Kada se pogleda srednji prihod, za koji podaci nisu bili dostupni za svaku zemlju u vrijeme objavljivanja ovog članka, brojke postaju još nedokučivije. Prema Federalnim rezervama St. Louisa, srednji lični dohodak iznosio je 35.805 dolara u SAD-u 2020. godine, što bi povećalo vrijeme potrebno da se dosegne bogatstvo Elona Muska na 6,1 milion godina.

Dok se očekuje da će vlasnici brendova kao što su Louis Vuitton, Moët Hennessy ili Zara biti istaknuti na ovoj vrsti liste, najbogatiji kanadski milijarder simbol je za novu vrstu super bogatih: Changpeng Zhao izvršni je direktor najveće svjetske berze kriptovaluta Binance i do danas je prikupio bogatstvo od 55 milijardi dolara, za koji bi njegovi kolege Kanađani u prosjeku morali raditi 1,2 miliona godina.

Iako su ove brojke već astronomske u bogatim zapadnim državama, razlika u bogatstvu i prihodima još je veća u zemljama s nižim prosječnim prihodom i većim razlikama u bogatstvu poput Indije i Kine. Naprimjer, bogatstvo Mukesha Ambanija, generalnog direktora multinacionalnog konglomerata Reliance Industries Limited, procijenjeno je na oko 91 milijardu dolara u vrijeme objavljivanja liste milijardera. S prosječnom godišnjom platom od otprilike 5.000 dolara, stanovnici Indije morali bi raditi više od 17 miliona godina da bi dosegli Ambanijevo bogatstvo.

S prosječnom mjesečnom plaćom od 1.042 KM, stanovnicima Bosne i Hercegovine trebalo bi 29,98 miliona godina rada da dosegnu Muskovo bogatstvo.

(Izvor: Statista)