U organizaciji KO Žene Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo, povodom Svjetskog dana hidžaba, sinoć je održana tribina i predavanje na temu ”Hidžab - moj ponos i moje pravo”.

Predsjednica KO Žene SDA Sarajevo Alma Omerović je na početku kazala kako je ovo jedan od načina davanja podrške svim ženama sa hidžabom, koje su u određenim situacijama diskriminisane, kako pojedinačno, tako i sistemski.

Na ovakav način, istakla je Omerović, dajemo podršku ženama kojima su prava zagarantirana i Ustavom, i različitim međunarodnim Konvencijama.

Sabiha Salčin, predsjednica OO Žene SDA Vogošća, obratila se prisutnima riječima kako je sigurna da su žene jedna drugoj podrška u svim životnim poljima, i da jedino tako možemo prosperirati kao društvo.

Svoje životne priče, osvrt na pravni aspekt hidžaba, vjerske slobode, predrasude, ali i sve prepreke sa kojima se susreću žene sa hidžabom u društvu, podijelile su sa prisutnima predavačice prof. Adisa Penjo Jildizlar i književnica i kolumnistica Elmedina Muftić.

Predavanju su prisustvovale i članice KO Žene SDA Sarajevo Amela Kalkan ( Novi Grad), Alma Balić (Centar), Alma Ejubović ( Hadžići), Berina Gibanica (Ilidža), Meliha Redžić i Amela Divović. A posebnu podršku ovoj temi i problematiziranju sloboda žena sa hidžabom, dala je i potpredsjednica KO SDA Sarajevo Sebija Izetbegović.

Tokom ovog interaktivnog predavanja rečeno je kako su vjerske slobode predmet rasprave svugdje u svijetu.

”Generalno, u našoj državi, ali i svijetu, prisutna je iskrivljena slika o ovom pitanju. Hidžab se najčešće definiše kao vjerski simbol, ali u konačnici, mahrama nije samo dio vjere, ona je i način življenja i praktikovanja života širom svijeta. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da mahrama kod nas ima svoju kulturološki i tradicijski značaj. Na području Bosne i Hercegovine prisutna je višestoljetno i duboko je ukorijenjena u bošnjačku kulturu i tradiciju, te se kao takva treba poštovati i predstavljati u pravom svjetlu“, navedeno je u saopćenju SDA.

Sa tribine je upućena poruka da treba stati u odbranu ljudskih prava koja muslimankama mogu biti ograničena odlukom da nose hidžab.

”Hidžab je čin pokornosti i predanosti između žene muslimanke i njenog Stvoritelja. Na milione žena širom svijeta se odlučuju na nošenje hidžaba kao sastavnog dijela njihove vjere. Istinite vrijednosti koje hidžab pruža svakoj ženi koja ga odluči nositi nije i ne smije biti prepreka u društvenom angažmanu i obavljanju bilo koje aktivnosti”, navedeno je u saopćenju.