Troje ukrajinskih novinara koji su se od rata u Ukrajini sklonili u Prištinu, nastavljaju svoj novi život između adaptacije u glavnom gradu Kosova i stalne brige za sudbinu svoje zemlje.

Lyudmila Makey stigla je na Kosovo 17. aprila, dok su se Liudmyla Mekhin i Serhii Shevchenko prvo vjenčali, pa došli 22. maja. Oni će nastaviti da pišu o aktuelnostima rata u Ukrajini, ali iz prostorija Udruženja novinara Kosova u Prištini.

Pored mjesta za rad, Vlada Kosova im je obezbjedila stambeno zbrinjavanje i platu od 500 eura za period do šest mjeseci. Vlada je to predvidjela za ukupno 20 ukrajinskih novinara za šta je izdvojila fond od 150.000 eura.

Za Lyudmilu Makey, koja piše za internet sajt Saveza novinara Ukrajine, najteži momenat je bio prvi dan napada Rusije na Ukrajinu. Ističe da i sada, kada je na sigurnom mjestu, sa zebnjom svakog jutra čita vijesti o svojoj zemlji.

“Nikada neću zaboraviti jutro 24. februara kada sam čula zvuk rakete. Bilo je pet sati ujutru kada su svi spavali i nikad ne zaboravljam oči svog psa koji je bio tužan zbog alarma za bombardovanje. Moja porodica je jako psihički uništena ovim ratom i članovi moje porodice nisu samo u Ukrajini, već su i u Slovačkoj, Njemačkoj i mi smo u kontaktu svaki dan. Glavna vijest je čuti da su dobro, ali to nikada nije bezbjedno, jer je svaki dan moje stanovništvo bombardovano, porobljeno i izloženo fizičkom i seksualnom nasilju“, kaže Makey, čije su kćerke i dalje u Ukrajini.

Sin Liudmyle Mekhin, koja je na Kosovo došla iz Finske sa suprugom Shevchenkom, takođe je i dalje u Kijevu, gdje se pridružio ukrajinskoj vojsci. Ona kaže da je i dalje svaki dan u novinarskoj profesiji i da sa kolegama razmenjuje i širi informacije o aktuelnim dešavanjima u Ukrajini.

“U Kijevu još uvijek imamo sina i obično ga kontaktiramo svaki dan. Mi kao profesionalni novinari navikli smo da svaki dan imamo neke prave informacije i da ih delimo jedni sa drugima. Dakle, uvek smo aktivni. Preko pouzdanih medija dobijamo prave i ažurirane informacije od predsjednika Volodimira Zelenskog, sa fronta i od vojske”, naglašava Mekhin.

Njen suprug Serhii Shevchenko, osim što je novinar, bavi se i pisanjem i publicistikom, a piše uglavnom o historijskim temama o represijama koje su se desile u Ukrajini prije 100 godina. Uočio je sličnosti sadašnjeg rata sa tum događajima. 

Shevchenko se zahvaljuje na podršci Ukrajini koja dolazi iz mnogih država svijeta, te naglašava da je njihova zemlja trenutno i borac i zid za odbranu Evrope.

“Veoma smo zahvalni svim zemljama koje nam pomažu, Turskoj na dronovima Bayraktar, Evropi za svu vojnu pomoć i mislim da je Ukrajina danas zid i borac za zaštitu demokratije u cijeloj Evropi“, poručuje Shevchenko.

Oni napominju da će se Ukrajina, kada ode i posljednji ruski vojnik, baviti rekonstrukcijom zemlje i smatraju da njihova država zaslužuje svoje mjesto u Evropskoj uniji.

Vlada Kosova odlučila je 1. marta, poslije izbijanja rata u Ukrajini, da ugosti 20 novinara iz ove zemlje kroz program “Novinari u boravku na Kosovu“.

Ukrajinskim novinarima su osim smještaja i plate, obezbjeđene zdravstvene i psihosocijalne usluge, kao i kursevi albanskog jezika i integracije, a zahvaljujući Udruženju novinara Kosova i medijskim kućama obezbeđene su im kancelarije u redakcijama gdje će moći da rade.

Izbor novinara vrši Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija.