Tetris | 09.07.2021.

26. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI

Tri kombija s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana iz Visokog krenula prema Potočarima

Tri vozila s tabutima su krenula iz Visokog u 10 sati, gdje su Visočani 26. put ispratili stradale Srebreničane, a zaustavit će se u Ilijašu i Vogošći. Planirano je da u 12 sati budu u Sarajevu ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine

R. I.

Iz visočkog preduzeća "Gradska groblja" jutros su krenula tri kombija s 19 tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni UN-a.

Od 2003. godine to preduzeće je zaduženo za opremanje tabuta i posmrtnih ostataka koji kreću u konačni smiraj.

Tri vozila s tabutima su krenula iz Visokog u 10 sati, gdje su Visočani 26. put ispratili stradale Srebreničane, a zaustavit će se u Ilijašu i Vogošći. Planirano je da u 12 sati budu u Sarajevu ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ispred Predsjedništva BiH će krenuti prema Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, zatim Markalama i potom prema Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Također, danas će Memorijalni centar Srebrenica zvanično otvoriti Arhiv.

Kako je najavljeno, otvaranju će prisustvovati i govoriti ambasador Nizozemske u Bosni i Hercegovini Reinout Vos, stručnjak za arhiviranje iz Mađarske Csaba Szilágyi, direktorica Centra za humanitarno pravo iz Srbije Nataša Kandić, predstavnik  PAX mirovne organizacije, koja je finansirala projekt opremanja Arhiva, Dion van den Berg kao i predstavnici Memorijalnog centra.

Memorijalni centar, isto tako danas, u saradnji s MESS-om Sarajevo, u prostoru bivše fabrike akumulatora, otvorit će izložbu fotografija pejzaža opkoljenog Sarajeva, poznatog fotografa Paula Lowea.

Na izložbi će osim fotografa, govoriti i direktor MESS-a Nihad Kreševljaković, najavljeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Dan kada je osnovano Narodno vijeće SHS

Novalić izabran u Parlament Federacije: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Nikšića mogu spasiti samo Bog i Hrvati

Trump uzvraća udarac: Tužio CNN, traži milijardu maraka odštete