Amerikanci pokazuju ujedinjeni front u podršci pomoći Ukrajini nakon ruske invazije na ovu zemlju, kao i uvođenje strogih sankcija Rusiji. Međutim, slika je nešto drukčija kada je riječ o izbjeglicama i vojnim akcijama.

Otprilike jedna trećina Amerikanaca ne podržava "prihvat hiljada ukrajinskih izbjeglica", kako kaže istraživanje renomiranog Pew Research Centra. U ovom pitanju velika su razilaženja između republikanaca i demokrata. Među demokratama 80 posto ispitanika podržava prihvat hiljada ukrajinskih izbjeglica dok se s tim slaže samo 57 posto republikanaca.

Jedna trećina ispitanika podržava poduzimanje vojne akcije protiv Rusije, čak i ako bi to riskiralo nuklearni rat. Zanimljivo je da su i republikanci (36 posto) i demokrate (35 posto) gotovo jednako raspoloženi za vojnu akciju.

Da podrška SAD-a Ukrajini nije dovoljna smatra 42 posto odraslih Amerikanaca, samo ih 7 posto smatra da je ona prevelika, dok ih 32 posto smatra da je optimalna.

Među republikancima i onima koji su naklonjeni republikancima, udio ispitanika koji su se izjasnili za veću podršku iznosio je čak 49 posto, pri čemu su konzervativni republikanci preuzeli vodstvo. Među demokratama, veću podršku tražilo je samo 38 posto ispitanika, a liberali su bili najglasniji u podršci povećanju pomoći.

Trenutno, 43 posto Amerikanaca odobrava kako se američki predsjednik Joe Biden bavi svojim poslom predsjednika, dok to 55 posto ne odobr

ava. To se malo promijenilo od januara, kada je 41 posto odobravalo Bajdenov radni učinak.

Sve u svemu, više Amerikanaca odobrava (47 posto) nego što ne odobrava (39 posto) odgovor Bidenove administracije na rusku invaziju na Ukrajinu, dok 13 posto kaže da nije sigurno u svoj odgovor.

Amerikanci su uglavnom ujedinjeni u svojoj podršci strogim ekonomskim sankcijama Rusiji kao odgovoru na invaziju. Ogromna većina javnosti (85 posto) – uključujući slične udjele republikanaca (85 posto) i demokrata (88 posto) – podržava održavanje strogih ekonomskih sankcija.

Polovina Amerikanaca kaže da je ruska invazija na Ukrajinu velika prijetnja američkim interesima, dok još 28 posto kaže da je to manja prijetnja; samo 6 posto kaže da invazija nije prijetnja američkim interesima, dok 16 posto nije sigurno. Ovo označava znatnu promjenu od vremena prije ruske invazije; u januaru, je samo 26 posto ispitanika reklo da “nagomilavanje ruske vojske u blizini njene granice s Ukrajinom” predstavlja veliku prijetnju interesima Sjedinjenih Američkih Država.

Republikanci i Demokrate izražavaju gotovo identične stavove o prijetnji od ruske invazije; 51 posto republikanaca i 50 posto demokrata kaže da je to velika prijetnja američkim interesima. U januaru je samo četvrtine svake strane smatralo jačanje ruskog vojnog prisustva u blizini Ukrajine velikom prijetnjom.

Istraživanje Pew Research Centra provedeno je od 7. do 13. marta 2022. godine, a njime je bila obuhvaćena među 10.441 odrasla osoba u Sjedinjenim Američkim Državama.

(Izvor: Statista i Pew Research Centar)