“Upravo se vratili u C4. Spojili se na nove boce kisika. Za dva dana kada dođem u bazni sve vas zovem“, napisao je Tomislav, koji se cijelu noć penjao do vrha.

Podsjetimo da su proteklih dana surovi vremenski uslovi otežavali ekspediciji put prema vrhu, ali da su svi članovi bili izuzetno spremni i oprezni, a nakon što se i vrijeme stabilizovalo, odlučili su da krenu na vrh.

Javnost širom regije sa velikom pažnjom prati njegov pohod na Mount Everest, koji je počeo 31. marta, kada je krenuo sa sarajevskog aerodroma prema Nepalu. Dolaskom u Bazni kamp na 5.300 metara počela je avantura za našeg poznatog alpinistu, triatlonca i Ironmana i njegov tim, na čijem je čelu bio, kao jedan od najiskusnijih alpinista.

Sve vrijeme njegovo uspona imao je kontakt i podršku svog učitelja i legendarnog alpiniste Muhameda Gafića, koji nam je objasnio kako je za alpiniste najsigurnije da prema vrhu kreću po noći.

“Tomo nije smio rizikovati da bude iscrpljen jer bi to uticalo i na njegov uspjeh. Uspio se popeti na vrh, ali to je tek pola njegovog puta na ovoj planini jer mu sada predstoji još jedan težak dio, a to je povratak. Dio tog težeg puta je već prošao i stigao je u kamp C4, što znači da je izašao iz 'zone smrti’, kako se zove taj dio“, pojasnio je Gafić.

Cvitanušić je trenutno u šatoru i koristi rezervni kisik koji su mu obezbijedili Šerpasi. To je velika olakšica jer na 8.000 metara vazduh ima trećinu kisika u odnosu na onaj na nivou mora. Bez kisika bi teško proveo noć.