U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj je jutros slobode lišeno 13 osumnjičenika koji su bili u bjekstvu, a među kojima su i dva bivša majora, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o istrazi koju državno tužilaštvo Turske vodi u vezi sa odbjeglim osumnjičenicima koji u tajnim skrovištima u Ankari pokušavaju obnoviti terorističke aktivnosti FETO-a.

Turska policija je jutros izvela pretrese u nekoliko objekata koje su teroristi FETO-a koristili za skrivanje i tajne sastanke i aktivnosti, a tom prilikom je privedeno 13 osumnjičenika.

Među privedenim su dva bivša majora i tri nastavnika.

Tokom pretresa zaplijenjene su veće sume novca i drugim predmeta, a privedeni su predati nadležnim pravosudnim institucijama na dalje procesuiranje.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.