Iako u javnosti vlada uvriježeno mišljenje da je tokom pandemije došlo do povećanja broja razvoda, jer se to čini logičnim, službeni podaci demantiraju takva stajališta. Prema onome što je objavio Federalni zavod za statistiku BiH, od marta do oktobra 2020. godine ukupno je u Federaciji BiH razvedeno 697 brakova, što je za 12% manje od petogodišnjeg prosjeka za iste ove mjesece.

Gledajući po godinama, jedino manje razvoda bilo je 2017. godine kada se u Federaciji BiH od marta do oktobra razvelo 638 brakova. Najgore je u posljednjih pet godina bilo 2019. godine: tada je u promatranim mjesecima zabilježen 971 razvod.

Pandemija, očito je, i pored svih svojih negativnosti, nije uvjetovala povećanje razvoda u Federaciji BiH, štaviše, razvoda je, kako vidimo, manje nego ranijih godina. Ali je zato znatno smanjen broj sklopljenih brakova. Tome je, vjerovatno, najveći razlog činjenica da se ljudi ne sastaju, smanjen je broj mogućnosti za upoznavanje, a zbog pandemije i mnoge odluke o dogovorenim vjenčanjima odgađaju se kako bi svadba mogla biti organizirana na željeni način. Također, i sve veći broj oboljelih mladih osoba utječe na smanjenje mogućnosti za sklapanje brakova, zapravo na odgodu za neka bolja vremena.

Od marta do oktobra sklopljeno je samo 7.538 brakova, odnosno 22% manje nego što je prosjek prethodnih pet godina. Niti jedne od prethodnih šest godina, izuzev pandemijske godine, nije sklopljeno manje od 9.000 brakova.