Politika | 24.02.2022.

Rat u Ukrajini

Tokom invazije ubijeno 57 ljudi, 169 ranjeno

U jutarnjim satima u Ukrajini je započela ruska invazija. Ukupno je Rusija danas izvršila već 203 napada na teritoriju Ukrajine. Rusi se nalaze nadomak Kijeva, Ukrajinska protuofanzivi kojom su nastojali povratiti zračnu luku Antonov nije uspjela. Černobil pao u ruske ruke.

REDAKCIJA

RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINU: 25.2.2002.

21.05: Ukrajinski ministar zdravlja Oleh Lyashko izvijestio je da je 57 ljudi ubijeno, a 169 ranjeno tokom ruske invazije na Ukrajinu, javio je Reuters. Dodao je da je u toku teško granatiranje u istočnoj regiji Donjecka.

21.00: Američki predsjednik Joe Biden objavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odabrao rat pokretanjem vojne operacije protiv Ukrajine te da će snositi posljedice, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući povodom ruske vojne operacije protiv Ukrajine objavio sankcije koje su uglavnom usmjerene na ruski bankarski sistem i njenu ekonomiju.

Napominjući da su ruske vojne snage izvele "okrutni napad" na Ukrajinu bez ikakvog opravdanja ili potrebe, Biden je kazao da je Rusija započela operaciju lažnim tvrdnjama o Ukrajini, na šta su mjesecima upozoravali.

Biden je istakao da je Putin objavio rat sinoć tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Putin je agresor. Putin je izabrao ovaj rat. Sada će on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas objavljujem nove sankcije i ograničenja na izvoz protiv Rusije", rekao je američki lider.

Istakao je također da će uvesti sankcije za četiri velike ruske banke, uključujući VTB, drugu po veličini banku u Rusiji, dodajući da su zamrznuli imovinu tih banaka u vrijednosti od trilion dolara.

Podsjećajući da je u svom obraćanju u utorak istakao da su neke snage iz Evrope prebacili u baltičke države kako bi ubijedili članice NATO-a, Biden je kazao da će poslati dodatne trupe u Evropu, prvenstveno u Njemačku.

20.25: Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihayl Podolyak saopštio je da su izgubili kontrolu nad aerodromom Hostomel u Kijevskoj oblasti nakon žestoke borbe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Oružane snage Ukrajine saopštile su da su u gradu Hostomel oborena dva ruska helikoptera.

20.15: Velika Britanija će nametnuti svoj "najveći ikad" skup ekonomskih sankcija Rusiji, uključujući insistiranje da se prekine ruska upotreba međunarodnog platnog sistema SWIFT, zamrzavanje imovine svih velikih ruskih banaka, ograničavanje gotovine koju ruski državljani drže u bankama u UK i sankcionisanje više od 100 pojedinaca i entiteta, izvještava The Guardian.

Boris Johnson je pozvao evropske lidere da se slože da ruska upotreba glavnog platnog sistema treba da bude suspendovana, no, ovom potezu će se vjerovatno oduprijeti zemlje EU.

Najavljujući paket sankcija za koje je Johnson obećao da će "otežati" ruskoj ekonomiji, premijer je rekao da će u utorak biti predložen zakon kojim će se zabraniti velikim ruskim kompanijama da prikupljaju finansije na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva i da će spriječiti Rusiju da poveća državni dug na britanskom tržištu.

Sankcije uključuju više ključnih oligarha kojima će biti zamrznuta imovina, a njihova imena će biti objavljena u narednim sedmicama.

Premijer je najavio 10 mjera koje Velika Britanija odmah preduzima. Velika Britanija će zamrznuti imovinu svih velikih ruskih banaka, uključujući VTB, drugu po veličini banku u Rusiji sa imovinom od 154 milijarde funti.

Individualne sankcije biće uvedene za više od 100 pojedinaca, entiteta i podružnica, uključujući Rostec, najveću odbrambenu kompaniju u zemlji, koja godišnje izvozi oružje u vrijednosti od 10 milijardi funti, kao i četiri druge odbrambene kompanije.

Oligarsi koji će biti sankcionisani su Putinov bivši zet Kiril Šamalov, najmlađi ruski milijarder, Denis Bortnikov, predsjednik Upravnog odbora VTB banke i Yury Slyusar, direktor United Aircraft Corporation. Ruskoj aviokompaniji Aeroflot biće zabranjeno slijetanje u Veliku Britaniju.

19.45: Zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Mikhail Podolyak izjavio je da su izgubili kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu u borbi protiv ruskih snaga, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podolyak je za novinsku agenciju Unian kazao da su izgubili kontrolu nad Černobilom nakon teške borbe.

Napominjući da je nakon ruskog napada postalo nemoguće reći da je elektrana sigurna, Podolyak je kazao da je to jedna od najvećih prijetnji Evropi.

18.45: Ruski ministar odbrane rekao je da su ruski udari rezultirali uništenjem 83 objekta ukrajinske vojne infrastrukture na zemlji, da su srušena dva ukrajinska SU-27, dva SU-24, jedan helikopter te četiri drona Bayraktara TB-2.

18.00: Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obratio se naciji te rekao da se u blizini Kijeva vodi velika borba za zračnu luku Antonov na koju su Rusi prije nekoliko sati izveli napad desantnim helikopterima te iskrcali vojnike koji su zazuzeli zračnu luku. Ukrajinci su krenuli u protuofenzivu koja se treba spriječiti Ruse da uspostave „zračni most“ s Bjelorusijom.

"Ruski padobranci su blokirani i okruženi. Naše trupe su dobile naredbu da ih se uništi“, rekao je Zelenski.

Ukrajinska mornarica je saopćila da su ruski ratni brodovi uništili bazu na otoku Zmejnij.

U isto vrijemo oko četiri stotina ruskih građana je uhapšeno od strane Putinovog režima zbog protesta protiv rata u Ukrajini, saopćili su u četvrtak nezavisni posmatrači, navodi Moscow Times.

17.00: Pentagon je saopćio da je tokom noći 75 ruskih borbenih aviona ušlo u Ukrajinu, da je ruska vojska na ovu zemlju lansirala 100 raketa, te da je bombardovano deset baza ukrajinskih zračnih snaga.

16.00: Novinar NBC Newsa Richard Engel na Twitteru je prenio da je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova poručio kako su ruske snage ušle u zatvorenu zonu Černobila te da su u borbama koje su uslijedile uništili postrojenje za odlaganje nuklearnog otpada.

15.30: Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valeriy Zalujniy saopštio je da su četiri balističke rakete ispaljene s područja Bjelorusije u njegovu zemlju. Zalujniy je u saopštenju na Facebooku objavio da su četiri balističke rakete ispaljene s područja Bjelorusije u pravcu jugozapada Ukrajine.

Ruske zračno-desantne trupe preuzele su kontrolu nad zračnom lukom Antonov, koja se nalazi u blizini Kijeva. Ruske padobrance je snimio CNN.

Nakon vojne intervencija Rusije na Ukrajinu civili su došli na ukrajinsko-poljski granični prelaz Medyka. Ukrajinski civili su krenuli i prema Mađarskoj. Putevi su zakrčeni. Na vidiku je humanitarna i izbjeglička katastrofa. Moguće je da milioni ukrajinski izbjeglica uskoro preplave Evropu. 

15.00: Ukrajinska vojska tvrdi da je ruska granata pogodila bolnicu u Vuhledaru u Donjecku. Kažu da su četiri osobe ubijene, a njih 10 je ozlijeđeno, među kojima i šest liječnika. Ukupno je Rusija danas izvršila već 203 napada na teritoriju Ukrajine, javlja Guardian.

AFP-a se poziva na podatke koje su dobili od Ukrajinske granične policije (DPSU) te tvrde da su ruske snage ušle na sjever kijevske oblasti te se nalaze 30 kilometara od Kijeva.

Ukrajinske vlasti su pozvali sve koji mogu držati oružje da se uključe u odbranu zemlje. 

14.25: Teško potvrditi neke od vojnih operacija koje se trenutno odvijaju u Ukrajini, ali jedna od onih koje su ukrajinski zvaničnici potvrdili jeste helikopterski napad u blizini Hostomela u Kijevskoj oblasti.

Na snimcima se vide helikopteri Mi-8 i Ka-52 koji su doletjeli iz Bjelorusije kako bi zauzeli aerodrom blizu Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

Najmanje 20 letjelica je učestvovalo u napadu, koji je snimljen iz više različitih uglova od mještani sa lica mjesta.

Jedan od helikoptera je oborila ukrajinska protuzračna odbrana, a njegov pilot je navodno zarobljen.

Rob Lee, viši analitičar Instituta za istraživanje vanjske politike, rekao je da su ruske trupe vjerovatno pokušavale zauzeti aerodrom dok se spremaju zauzeti Kijev, glavni grad Ukrajine.

 

14.00: Bitka za Harkov je bitka za Ukrajinu, piše Dean Džebić za "Stav". Više pročitajte OVDJE

13.45: U rijetkom činu javnog neslaganja s ratom, ruski list Novaja gazeta objavio je da će njegovo slijedeće izdanje izaći na ruskom i ukrajinskom jeziku.

Dmitrij Muratov, urednik lista, dobitnik Nobelove nagrade, rekao je da "zajedno sa tugom osjećamo i stid" zbog rata za koji je direktno okrivio Vladimira Putina.

"Šta je sljedeći korak?" rekao je on i dodao: „Nuklearni napad?

„Izdaćemo slijedeće izdanje Nove gazete na dva jezika jer nikada nećemo gledati Ukrajinu kao neprijatelja ili ukrajinski jezik kao jezik neprijatelja“, rekao je Muratov.

On je pozvao na proteste protiv rata.

“Samo antiratni pokret Rusa po mom mišljenju može spasiti život na ovoj planeti.”

 

12.50: Države koje graniče sa Ukrajinom pripremaju se za priliv velikog broja izbjeglica nakon što je jutros Rusija napala Ukrajinu. Mađarska je u tu svrhu na svoju istočnu granicu poslala vojsku, kako tvrde, da osigura granicu i da pruži pomoć izbjeglicama.

Za prihvat izbjeglica priprema se i Islamska zajednica Mađarske. Predsjednik Islamske zajednice Mađarske Zoltan Bolek na Facebooku je pozvao građane Mađarske da pomognu izbjeglicama u namirnicama i raznim potrepštinama, posebno tokom nadolazećeg mjeseca Ramazana.

„Trenutno uspostavljamo koordinacijski tim i počet ćemo prikupljati hranu. Ako možete, molimo vas da pomognete: donacijom hrane, deka, vreća za spavanje. Ako se osjećate dovoljno snažno, molimo vas da se prijavite za volonterski rad u okrugu Szabolcs-Szatmár-Bereg. Neka Allah blagoslovi sve one koji pomažu“, napisao je Bolek.

12.35: Zemlje članice NATO-a, Poljska, Estonija, Latvija i Litvanija pokrenule su član 4. Sjevernoatlantskog sporazuma NATO Alijanse koji nalaže da se pokrenu konsultacije unutar saveza o ruskom napadu na Ukrajinu, javlja CNN.

Član 4. sporazuma NATO saveza podrazumijeva zajedničke konsultacije država članica u trenutku kada jedna od država NATO pakta smatra da je na neki način narušen njen teritorijalni integritet, sigurnost ili politička nezavisnost.

Prema internet stranici NATO-a, konsultacije prema članu 4. mogu dovesti do kolektivne akcije 30 država članica.

Poljska se 2014. godine pozvala na član 4. nakon prethodne ruske agresije na teritorij Ukrajine. Taj sastanak rezultirao je daljnjim naporima Saveza da se zajedno suprotstavi bilo kakvim prijetnjama.

Član 4 odvojen je od člana 5., u kojem Savez izjavljuje da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve njih.

Također, predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda potpisao jutros deklaraciju o vanrednom stanju. Ova odluka donesena je neposredno zbog ruske agresije na Ukrajinu.

12.20: Kao rezultat raketnih udara ruske vojske tokom ofanzive 24. februara, poginulo je više od 40 ukrajinskih vojnika, rekao je Aleksej Arestovič, savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, tokom brifinga u kabinetu predsjednika. Što se tiče gubitaka među civilnim stanovništvom, postoje podaci o deset mrtvih.

Arestovič je napomenuo je da je neprijatelj u nekim pravcima napredovao ne više od 20 do 30 kilometara duboko u teritoriju Ukrajine.

Također, ukrajinske snage kažu da su ubile pedeesetak "ruskih okupatora" dok su preuzimale kontrolu nad gradom Shchastya na istočnoj liniji fronta, prenosi AFP koji nije mogao potvrditi ovu informaciju.

11.20: Ruske trupe granatirale su danas Harkov. Jedna granata je pogodila kuću, ali niko nije stradao. Kharkiv Today izvještava da nema ozbiljnih oštećenja na infrastrukturi u Harkovu. Ujutro oko 5 sati je granata pogodila stambenu zgradu, jedan mještanin, star 26 godina, zadobio je ranu na nozi, prevezen je u bolnicu.

Grijanje u gradu je već isključeno. Zatvoreni su vrtići, škole i fakulteti. U gradu nema panike, ali mnogi stanovnici Harkova otišli su u prodavnice i apoteke da popune zalihe hrane. Ujutro su bile zatvorene mnoge radnje, uključujući i prodavnice. U blizini prodavnica koje rade formirali su se mali redovi, po 10-20 ljudi. Ljudi prvenstveno kupuju cigarete, vodu, čaj i kafu. Dio robe je na izmaku, posebno kruha gotovo nigdje nema, brašno i pojedine marke cigareta su rasprodate u pojedinim radnjama. Redovi su bili i na benzinskim pumpama širom regiona. Prema riječima očevidaca u Izyumu, dozvoljeno je samo 20 litara benzina po osobi. Na pojedinim mjestima ima prekida sa internetom, mobilne komunikacije rade u cijelom gradu.

Policija u Harkovu traži da se prijave sumnjive osobe na ulicama. Kako je saopštila pres služba Nacionalne policije, posebnu pažnju treba obratiti na osobe sa crvenim elementima na odeći.

"Policijski službenici štite red i mir, a mole građane da ostanu mirni i vjeruju samo službenim informacijama", poručili su iz policije.

8.45: Ukrajina je saopštila da je Rusija započela napade na Ukrajinu iz susjedne Bjelorusije i okupiranog poluostrva Krim, javlja Anadolu Agency (AA). Državna granična služba Ukrajine saopštila je da je ruska agresija započela danas oko 5 sati po lokalnom vremenu s okupirane teritorije. 

"Trenutno se bilježi kretanje vojne opreme s poluostrva preko administrativne granice", navodi se u saopštenju. “U oblastima Lugansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv i Zhytomyr, duž istočnih i sjevernih granica Ukrajine, došlo je do napada na granične jedinice, granične patrole i kontrolne punktove uz upotrebu artiljerije, teške opreme i malokalibarskog oružja", dodaje se u saopštenju.

7.55: Predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Charles Michel pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odmah zaustavi ovaj rat". U poruci na društvenim mrežama, Michel je naveo da je telefonirao sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskyim i uputio poruku solidarnosti sa Ukrajinom. Michel je rekao da će biti održan i Samit lidera EU-a i da će se lideri G7 sastati danas.

Za to vrijeme stanovnici Donbasa poručuju da je situacija u tom ukrajinskom regionu "zastrašujuća" nakon ruske agresije. Iz Ukrajine stiže sve veći broj stravičnih slika stradanja civila nakon ruskih raketnih napada.

 7.30: Iz grada Harkiva se pojavljuju prvi snimci stambenih zgrada uništenih ruskim projektilima i granatama. Broj civilnih žrtava je još uvijek nepoznat.


7.15:
Dolaze informacije da invazija kreće sa sjevera gdje se ruske trupe u Bjelorusiji pridružuju napadu na Ukrajinu. Ruske snage krstarećim raketama gađaju i aerodrome na kranjem zapadu Ukrajine.

Ukrajinska vojska izdala je saopćenje da je srušila pet ruskih aviona i helikopter, a tvrde i da je započelo intenzivno grantiranje dijelova istoka njihove zemlje. Navode da su cilj ruskih raketa bile zračne luke diljem zemlje, a napadnut je Borispolj kod Kijeva. Za to vrijeme građani pokušavaju pobjeći iz Kijeva i stvaraju se velike gužve, a velika je navala i na bankomate.

7.00: Generalštab Ukrajinske vojske je saopćio da su zabilježeni napadi avionima i krstarećim raketama na aerodrome u pet gradova: Boryspil, Ozerny, Kulbakin, Chuguev, Kramatorsk i Chernobaevku

6.55: 
Kako se može vidjeti na snimcima CNN-a Ruski tenkovi i oklopna vozila prelaze granicu između Bjelorusije i Ukrajine.

 
6.45:
 Društvenim mrežama se šire snimci i fotografije posljedica bombardovanja i granatiranja, među njima i snimak posljedica eksplozije ruske krstareće rakete u Kijevu.



6.40:
Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopćenje u kojem se navodi da je Ukrajina napdnuta od strane Ruskih trupa iz pravca Rusije i Bjelorusije u 5 sati ujutro. Napadi na ukrajinske granične patrole i punktove izvedeni su upotrebom artiljerije i pješadijske vatre. 

6.25:
 "Vojna infrastruktura, sistemi protuzračne odbrane, vojni aerodromi i zračne snage u Ukrajini neutralizirani su oružjem visoke preciznosti”, navedeno je u saopćenju Ministarstva odbrane Rusije. Društvenim mrežama se šire i snimci velikog požara koji se nadvija nad zračnom bazom i aerodromom u gradu Harkivu. U blizini ovoga grada odjekuju eksplozije još od ranih jutarnjih sati.


6.05: 
Tenkovi i oklopna vozila ruske vojske zabillježeni su u Donjecku. Ukrajinski predsjednik Zelenskiy proglasio stanje vanredne uprave na teritoriji cijele zemlje. U Kijevu se i dalje čuju eksplozije, kao i u mnogim drugim ukrajinskim gradovima. Građani se mole na trgovima dok kijevom odzvanjaju sirene. 

Dolaze uznemirujući snimci iz Ukrajine iz kojih se vidi da Ruske snage upotrebljavaju čak i krstareće rakete. Procjene su da je ovaj napad početak nečega mnogo većega što će uskoro uslijediti

5.45: Eksplozije, pored Kijeva, odjekuju u Harkovu, Kramatorsku, Mariupolu, Mykolaivu i Odesi. Ukrajinski zvaničnici su javili da je Rusija započela sa okupacijom, te da eksplozije uzrokuju raketni napadi. Broj mrtvih još uvijek nije poznat, ali ukrajinska strana javlja da žrtve broje u stotinama

5.30: Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rano jutros je rekao da će se Ukrajina odbraniti, a da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo “invaziju širokih razmjera na Ukrajinu“.

”Mirni ukrajinski gradovi su izloženi napadima. Ovo je agresija. Ukrajina će se braniti i pobijediti. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Sad je vrijeme za djela”, napisao je Kuleba na Twitteru.

5.00: Kijevom odjekuju eksplozije, uživo javlja reporter CNN-a u javljanju iz ukrajinskog glavnog grada.

„Donio sam odluku o provođenju specijalne vojne operacije. Njezin cilj je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. I stoga ćemo pokušati demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu. I također ćemo privesti pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije, rekao je Putin na početku svog obraćanja“, poručio je ruski predsjednik Putin jutros u očito ranije snimljenoj video poruci.

Ove stravične rečenice ruskog predsjednika, koje podsjećaju na nacističku ironiju prilikom napada na Poljsku 1939. godine, a koje najavljuju punu invaziju potvrđuju se iz izvora sa terena. Eksplozije odjekuju u više ukrajinskih gradova, spominju se teški bombarderi, djelovanje artiljerije i raketni napadi, a po društvenim mrežama se šire za sada nepotvrđene informacije o zrakoplovnom desantu na kijevsku zračnu luku. S druge strane za sada je vjerojatnije da su Rusi izveli raketni napad na važnu ukrajinsku vojnu infrastrukturu u Kijevu. 

Ukrajinske vlasti su potvrdile da je invazija započela, a ruska operacija je započela u trenutku dok traje izvanredna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti na kojoj je uvodnu riječ imao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Jača prisustvo Irana u Južnoj Americi

"Twitter revolucija" i dalje polarizuje Moldaviju

Hapšenja nisu završena, mora se doći do političara

PONAŠANJE TROJKE NAJBOLJE OPISUJE STIH DUBIOZE KOLEKTIV: Spale su im gaće, zagrizli su udice