Nagrade “iF Design Award” priznate su kao najprestižnije u toj oblasti širom svijeta. Postoji devet kategorija, od arhitektonskog dizajna do dizajna korisničkog interfejsa. Ove je godine u natječaju učestvovalo gotovo deset hiljada projekata iz 60 zemalja.

TOGG je dobitnik nagrade u kategoriji “profesionalnog koncepta”. Kategorija je opisana riječima da koncept dizajna pomjera granice mogućeg, predviđajući kako se tehnologija može koristiti za inovacije. Ove godine naročita pozornost pridavala se konceptima održivosti, energetske efikasnosti, korištenju IT tehnologija u dizajnu.

U obrazloženju nagrade ističe se da je SUV TOGG C potpuno električni konceptni automobil s najmodernijom komunikacionom tehnologijom koji, osim udobne vožnje, pruža korisniku sigurnosne karakteristike i napredni sistem asistencije u vožnji, kao i konekciju sa svim stvarima uključenim u sistem – “pametnim domom”, “pametnim gradom” itd. “S nula emisije ugljendioksida, dometom većim od 500 kilometara i brzim punjenjem kraćim od 30 minuta, postaje prvi domaći ekološki pristup u Turskoj. Sve su karakteristike prilagođene modernom i prestižnom dizajnu, nadahnutom njenim anadolskim naslijeđem”, navodi se u saopštenju.

Ako se zna da je njemački BMW bio prijavljen za takmičenje u ovoj kategoriji i nije dobio nagradu, onda je značaj nagrade koju je osvojio konzorcij TOGG teško precijeniti.

TOGG sve više privlači pažnju. Nedavno je njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio tekst u kojem se izražava bojazan da će TOGG biti ozbiljna konkurencija električnim automobilima Tesla i VW, kada serijska proizvodnja sljedeće godine počne. Nagrada u Hanoveru to kao da potvrđuje.