Tina Turner ima 81 slavnu godinu, švicarska je državljanka i živi na obali jezera Zürich. Jedno od najvećih imena u historiji muzike svoju karijeru i svoj život je predstavila u dokumentarnom filmu “Tina” koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, van konkurencije.

Tina, u režiji Amerikanaca Dana Lindsaya i T.J. Martina, u 118 minuta vodi kroz 50 godina života i karijere Ane Mae Bullock, što je parvo ime Tine Turner, od nastupa mlade djevojke u Sjedinjenim Državama sve do koncerata zrele žene koja je punila stadione u Evropi.

U filmu su intervjui sa savremenicima, novinarima, glumcima i prijateljima, ali prije svega govori ona sama. "Sad sam sretna osoba, ali ako se ne suočite sa starim ranama, ne možete ići naprijed", kaže Turner, intervjuirana u svojoj švicarskoj vili.

Film je prepun zvukova njenih pjesama, od onih koji su nastajali u vrijeme dok je bila udata za Ikea Turnera pa sve do pop hitova kakvi su What’s love got to do ili I need a hero.

To je dokumentarac o muzičkoj legendi, ali prije svega je i portret odlučnosti žene skromnog porijekla čiji su roditelji uzgajali pamuk u Tennesseeju da se ponovo nađe u muzici nakon 16 godina zlostavljanja i nasilja od strane njezinog bivšeg supruga Ikea.

Pretučena, kontrolirana i izmanipulirana, napustila ga je u ljeto 1976. godine. Nakon slijetanja u Dallas, udario ju je automobilom na putu do hotela. Krvava, pričekala je da zaspi i s 36 centi u džepu prešla je cestu tražeći sobu u drugom hotelu. "Sljedeći dan bio je 4. juli, američki Dan nezavisnosti kada sam i ja dobila svoju slobodu", kaže ona u filmu, dodajući da joj je pomogao budizam.

Nakon razvoda 1978. Ike je zadržao praktički sve, čak je želio zadržati i ime Tina Turner, tvrdeći da ga je stvorio. Zapravo, bez da ju je i savjetovao, dao joj je umjetničko ime Tina jer je zvučala poput Sheene, kraljice džungle, hit stripa i televizijske serije iz 1950-ih i 1960-ih. Ipak nije mu uspjelo.

Ike Turner umro je u devcembru 2007. od predoziranja kokainom. Ovaj je film više posvećen njezinom drugom suprugu, Nijemcu Erwinu Bachu (65), koji je jedan od izvršnih producenata. Upoznali su se 1986. godine, a nakon 27 zajedničkih godina vjenčali su se 2013. godine.