Irački parlament najavio je novo predstavljanje kandidata za predsjednika Republike, nakon što nije postignut kvorum za glasanje za izbor novog šefa države zbog bojkota glavnih stranaka.

Kandidati će imati tri dana da iznesu svoje kandidature, iako Parlament još nije odredio datum za novo glasanje za izbor šefa države, koje bi se prvi put trebalo održati u roku od 30 dana nakon izbora predsjednika zakonodavnog tijela, koji je održan 9. januara.

Za njegov izbor u Parlamentu potrebno je prisustvo najmanje dvije trećine zastupnika, odnosno 220 od 329 zastupnika.

Nedostatak kvoruma nastao je zbog bojkota glavnih političkih formacija, na čelu sa šiitskom grupacijom koja ima najviše mjesta, usred neslaganja s drugim strankama oko formiranja nove vlade.

Osim toga, druge stranke pridružile su se protestu zbog privremene sudske suspenzije kandidature jednog od glavnih favorita za predsjednika, Kurda Hoshyara Zebara i, zbog optužbi za korupciju na njegov račun tokom njegova mandata na mjestu ministra finansija u 2016. godini.

U prvom procesu za tu poziciju predstavilo se 25 kandidata, a favoriti su bili i sam Zebari, bivši ministar vanjskih poslova i finansija, te sadašnji šef države Barham Saleh, koji se kandidira za reizbor.

Prema sistemu uspostavljenom u Iraku nakon pada diktatora Sadama Husseina 2003. godine, predsjednik Parlamenta mora biti musliman sunit, premijer šiija a šef države Kurd.