Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović već mjesecima, iz dana u dan, povećava listu ljudi kojima se zamjerio, koje je povrijedio, ali i onih koje je, s najviše pozicije neupitnog šefa države i vrhovnog zapovjednika, ponizio. Njegova poprilično bogata i raskošna antologija “odgovora” usmjerenih ka neistomišljenicima ili “neposlušnicima” okupila je već zavidan broj pogođenih osoba – od predsjednika vlade i ministara, političarki i političara, do sveučilišnih profesora, studenata i novinara.

Zanimljive su i predsjednikove karakterizacije prvih susjednih država. Za Srbiju kaže da je “šaka jada”, a Bosna i Hercegovina (inače prijateljska) – “veliko s*anje” i zemlja “u kojoj nema s kim razgovarati”.

Nedavno emitiranom izjavom iz Gospića Zoran Milanović proširio je prostor svojih unikatnih stavova o trenutnim prilikama u Bosni i Hercegovini. Odgovarajući novinarima na pitanje jesu li u Bosni i Hercegovini na rubu (ratnog) sukoba, kreirao je novi otužni “biser mudrosti”: “Nisu jer nemaju 'leba' da jedu, mogu se samo kestenima gađat'.”

Kao da je to neka novost! Neko bogat i lud uvijek je ratove unosio onima koji “nemaju leba da jedu” – da bi, takvi, bezbeli, planirani i priželjkivani (?), trajali barem četiri godine, ako ne i kakvo desetljeće, možda i dva! Iz njih, iz nametnutih ratova, “oni koji nemaju leba da jedu” izlaze časno. Oni ne započinju ratove, oni ih završavaju.

U odnosu na svjetske državnike i njihova mišljenja izrečena povodom “neobuzdana” ponašanja Milorada Dodika, Zoran Milanović misli potpuno suprotno. Dosad sam pronašao samo jednu njegovom mišljenju sukladnu rečenicu koju je inače smislio Dragan Čović.

Uvaženi predsjednik Milanović je ovako diktirao novinarima: “Dodik je zadnji problem Bosne i Hercegovine. Kakav je Schmidt? Ne poznajem čovjeka, ali neće izbaciti Dodika tim djetinjastim prijetnjama. Dodik predstavlja srpski narod u Bosni i Hercegovini. Dodik je ponekad neobuzdan…”

Gle ti to; Dodik je, brate, dječački neobuzdan!

A Robert Bajruši u Jutarnjem listu s pravom zaključuje: “U kakofoniji koja je nastala prilikom posljednje razmjene uvreda između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića neprimjetno je prošao izuzetno važan detalj. A to je da aktualni hrvatski predsjednik podržava Milorada Dodika, deklariranog provoditelja politike Radovana Karadžića, koji zagovara destrukciju Bosne i Hercegovine. Zbog čega je u međunarodnoj zajednici postao persona non grata.”