Čelnik muslimanskih udruženja u Španiji, Aiman ​​Adlbi, preporučivao je u madridskoj Centralnoj džamiji “knjige radikalnih selefijskih i vehabističkih propovjednika” navodi se, između ostalog, u izvještaju policije čije je dijelove ove sedmice objavio španski list El Pais.

Addlbi, 74-godišnji sirijski doktor, je od jula prošle godine bio predsjednik Islamske komisije Španije (CIE), entiteta koji upravlja aktivnostima muslimana sa državnim vlastima i autonomnim zajednicama u džamijama, mezarjima i školama.

Adlbi, koji takođe predsjedava Savezom islamskih zajednica Španije (UCIDE), svojim studentima savjetuje tekstove profesora islamskog prava Umara Sulaimana Al-Ashqara, koji je pripadao uicajnoj organizaciji Muslimanska braća, stoji u izvještaju.

Također, tvrdi se da je preporučivao stavove “radikalnog kanadskog selefističkog propovjednik asa sjedištem u Kataru, Abu Ameenaha Bilal aPhiliphsa, za kojeg su Sjedinjene Države istakle da je 1993. godine bio inspiracija za napad u New Yorku u kojem je stradalo šest osoba”.

Bilalu Philiphsu zabranjen je ulazak u Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Dansku, Australiju, Njemačku, Bangladeš i Keniju, navodi španska policija koja kao izvor navodi nevladinu organizaciju za prevenciju radikalizma Projekt suzbijanja ekstremizma.

Među onima čije je stavove preporučivao je i Yusuf Estes, američki radikalni selefija koji je 1991. primio islam i kojem je Singapur zabranio ulazak zbog radikalnih stavova.  "Adlbi među svojim vjerskim referencama ima radikalne selefijsko-vehabističke propovjednike", kaže policijski izvještaj na 102 stranice, urađen nakon analize desetina prisluškivanih telefonskih razgovora.

Dokument je dio istrage slučaja finansiranja terorističkih organizacija koja je započela 2019. godine. Istraga je u martu ove godine dovela do hapšenja i puštanja na slobodu Adlbija, koji ove navode policije nije želio komentirati.

Izvještaj je postao dijelom istrage kojom se pokušava otkritio da li je i na koji način organizacija na čijem je čelu Adlbi u džamiji u Madridu prikupila 154.393 eura za aktivnosti Al Kaide u Siriji.

Sredstva su kamuflirana pod navodnim donacijama za sirijsku siročadi. Umjesto toga, kako se sumnja, novac je odlazio borcima i udovicama takozvane Islamske države. Novac je skupljan sergijama u džamijama a policija za skupljanje novca sumnjiči i blagajnika CIE-a i madridske džamije, 61-godišnjeg Sirijca Mohameda Hatema Rohaibanija.

Agenti vjeruju da su udruženja povezana s džamijom u Madridu imala i bankovni račun koji je kontrolirao Rohaibani. Blagajnik je bio zadužen za izdvajanje 155.444 eura koji su na računu deponovani između 2012. i 2019. godine. Sredstva su povučena u iznosima manjim od 1.000 eura, tako da banka nije bila dužna identificirati klijenta. Mreža je na taj način zaobišla kontrolu za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma, tvrde agenti.

Uz to, na bankovni račun su u maju 2013. godine počele stizati donacije pod oznakom „donacije siročadi“. Prevara kojom se nastojalo, kako sumnja policija, izbjeći blokiranje sredstava, budući da se taj datum podudara sa datumom kada je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom skupinom Al Nusra Front, podružnicu Al Kaide u Siriji.

Blagajnik Centralne džamije u Madridu navodno je uništio dokumente pohranjene u džamiji kako bi izbjegao povezanost s finansiranjem terorizma. Učinio je to nakon što je 73-godišnji Sirijac Fares Kutayni uhapšen u Madridu u junu 2019. zbog svojih veza sa terorističkim ćelijama.