Teroristička država Izrael najveća je prepreka pred mirom i blagostanjem u regiji, poručeno je u zajedničkoj deklaraciji nakon vanrenog sastanka Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS), održanoj na poziv Uprave za vjerske poslove Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas pročitao je završnu deklaraciju hitnog sastanka održanog zbog dešavanja u džamiji Al-Aksa i Al-Qudsu.

"Izraelski pokušaji zauzimanja zemlje na kojoj muslimani stoljećima žive u Al-Qudsu, deportacije i prisilnog iseljavanja palestinskog naroda iz njihovih domova predstavljaju zločin protiv čovječnosti, i kao takvi su neprihvatljivi. Teroristička država Izrael sa ovakvim stavovima najveća je prepreka pred mirom i blagostanjem u ovoj regiji", naveo je Erbas.

U deklaraciji se navodi kako pitanje Al-Qudsa nije samo pitanje Palestinaca, već i cijelog muslimanskog svijeta.

"Okupatore ohrabruje neorganiziranost muslimana. Želimo jasno poručiti da će ummet islama jedinstveno, u svakom trenutku i po svim osnovama braniti Palestinu i Mesdžid al-Aksu", naglašeno je, te dodano:

"Kako bi se osjetljivost Al-Qudsa i džamije al-Aksa održala živom i snažnom u muslimanskim zemljama, poticat ćemo posjete Jerusalemu i provoditi zajedničke aktivnosti. Kako bi se borba za Al-Quds prenijela cijelom svijetu i u budućnost, radit ćemo zajedno na uspostavi istraživačkih centara o Al-Qudsu u muslimanskim zemljama."