Tenis je jedan od rijetkih sportova na svijetu s jednakim novčanim nagradama za žene i muškarce (barem na Grand Slam nivou), što je jedan od razloga zašto ovaj sport u ženskoj konkurenciji dominira na Forbsovoj listi najplaćenijih sportistkinja u posljednjih nekoliko godina. Iako je ovogodišnja lista sportski raznovrsnija nego što je bila prošlogodišnja, kada su 9 od 10 sportašica s najvećom zaradom bile teniserke, 4 od 5 najboljih mjesta i dalje zauzimaju teniserke.

Naomi Osaka možda nije imala svoju najbolju sezonu prošle godine, ali je i dalje bila daleko najplaćenija sportašica, a samo joj je Serena Williams bila blizu. Iako je zaradila relativno skromnih 2,3 miliona dolara na teniskom terenu (uglavnom zahvaljujući trijumfu na Australian Openu), Osakina zarada van terena popela se na 55 miliona dolara zahvaljujući unosnim ugovorima sa brendovima kao što su Nike, Louis Vuitton i Tag Heuer.

Nesklad između učinka na terenu i zarade izvan terena bio je još veći u slučaju Serene Williams, koja je prošle godine igrala samo šest WTA Tour turnira i svejedno zaradila 45 miliona dolara od sponzorskih ugovora (npr. Nike, Gatorade i DirecTV).

Kao što sljedeća tabela ilustruje, Osaka i Williams su u „drugoj ligi“ po zaradi „na terenu“ u poređenju sa drugim sportašicama, ali većina onih koje na terenu zarađuju mnogo više o dnjih nije dospjela u prvih 10 na Forbesovoj listi najplaćenijih sportašica. Osaka je na 12., a Williams na 28. mjestu po zaradi na terenu. To samo naglašava veliki jaz koji i dalje postoji u pogledu plaća sportašica u zavisnosti od sporta kojim se bave i „lične promocije“.