Izmjerena temperatura više odgovara području Mediterana nego Arktika i izmjerena je na meteorološkoj osmatračkoj stanici tokom izuzetnog i dugog sibirskog toplotnog talasa, saopštili su iz WMO.

"Ovaj novi arktički rekord jedan je u nizu zapažanja prijavljenih Arhivu vremenskih i klimatskih ekstrema koji je zvono za uzbunu o našoj klimi koja se mijenja", rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Dodaje se da je u 2020. godini također zabilježen novi temperaturni rekord od 18,3 stepeni izmjerenih na antarktičkom kontinentu.

Prosječne temperature iznad arktičkog Sibira tokom ljeta prošle godine kretale su se čak deset stepeni iznad prosjeka, uzrokujući razorne požare, ogroman gubitak morskog leda i igrajući značajnu ulogu u 2020. godini kao jednoj od tri najtoplije godine u historiji.

Arktik je među regionima koji se najbrže zagrijavaju na globalnom nivou i zagrijava se više nego dvostruko brže od globalnog prosjeka.

Područje obuhvata Sjeverni ledeni okean s njegovim rubnim morima, veći broj ostrva i uži pojas sjeverno američkog i euroazijskog kontinenta.

Istraživači WMO-a trenutno nastoje potvrditi mjerenja temperature od 54,4 stepena zabilježena 2020. i 2021. godine na najtoplijem mjestu na svijetu, Dolini smrti u Kaliforniji, kao i da potvrde novi prijavljeni evropski temperaturni rekord od 48,8 stepeni na Siciliji ovoga ljeta.