Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegetija suočio se s oštrim kritikama u Parlamentu zbog katastrofalne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini kao i činjenice da još nema potrebnih vakcina, no on je kritike otklonio rekavši kako ne snosi nikakvu odgovornost.

U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno više od 1800 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a istodobno je drugi dan za redom registriran iznimno velik broj preminulih kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19

Prema podacima koje su prikupili entitetski zavodi za javno zdravstvo te vlasti distrikta Brčko, u protekla 24 sata su umrle 92 osobe zaražene koronavirusom.

U ponedjeljak su bila 93 takva smrtna slučaja, što je predstavljalo crni rekord u jednom danu od izbijanja epidemije u martu prošle godine.

Tegeltija je na zastupničke kritike odgovorio kako je on učinio sve što je bila njegova zakonska obaveza, a krivnju za sve je prebacio na farmaceutske firme koje nisu poštovale utvrđene rokove isporuke. “Što se tiče mene i odgovornosti koja mi pokušava pripisati meni i mojoj stranki, to ne stoji”, kazao je Tegeltija koji je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, predjedavajući Predjedništva BiH.

Isticanje u raspravi činjenice da su samo u protekla 24 sata u BiH umrle 92 zaražene osobe, a dan ranije 93, Tegeltija nije komentarisao.

Na val kritika i ogorčenih komentara na odvojenoj je sjednici Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH naišao i entitetski ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH).

Zastupnici su ga prozvali zbog činjenice da se tokom godine dana trajanja epidemije tek rijetko pojavljivao ne nudeći nikakva rješenja, ali je zato među prvima primio vakcinu koju je BiH donirao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Mandić je ogovorio da se primajući tu vakcinu “nije osjećao lagodno” ali je, slično Tegeltiji, odbacio ličnu odgovornost za sadašnje stanje u BiH pa tako i za nedostatak vakcina. Kazao je kako je problem u dobavljačima, a neki od njih uopće ne žele razgovarati s Federacijom BiH.

“Nama je Pfizer jasno rekla da žele razgovarati samo s državom”, kazao je Mandić aludirajući na činjenicu da je pitanje zdravlja u BiH prepušteno entitetima. Za činjenicu da je RS barem posegnula za ruskom vakcinom imao je komentar kako u tom entitetu imaju veletrgovca koji je za to bio registriran pa im je bilo lakše.

BiH i dalje ima ogromnih problema u nabavci vakcine protiv koronavirusa te je, uz sve donacije te isporuku manje od 50 hiljada doza naručenih posredstvom mehanizma COVAX kao i oko 40 hiljada ruskog Sputnika V, kojega je za svoje stanovnike kupila Republika Srpska, do sada uspjela vakcinisati manje od 100 hiljada svojih stanovnika.

Protekog vikenda na hiljade državljana BiH pohrlilo je u Srbiju kako bi se tamo vakcinisali protiv koronavirusa. Na to su se odlučili kada je postalo jasno da nema nikakvih naznaka kada bi u BiH moglo početi masovnije vakcinisanje jer nabavka vakcina posredstvom mehanizma COVAX kasni, a vlasti ne uspijevaju uspostaviti direktan kontakt s proizvođačima kako bi taj problem premostili.

BiH je do sada dobila tek nešto manje od 50 hiljada doza vakcina AstraZenece i Pfizera, dok je Republika Srpska za sebe nabavila dodatnih 40 hiljada doza Sputnjika V, no sve je to malo u odnosu na stvarne potrebe.