Taoci ruskih interesa

Evropska energetska zajednica (EEZ) uvela je sankcije Bosni i Hercegovini, potvrdio je Јanez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice. Razlog uvođenju sankcija jeste kršenje Direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanje energetskih paketa o energiji i plinu.

“BiH neće sudjelovati u donošenju odluka o pitanjima proračuna Evropske energetske zajednice i izvršenja proračuna u trajanju od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede”, precizirao je Kopač.

Bosna i Hercegovina, tačnije Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čijem je čelu uvijek ministar iz reda srpskog naroda, već godinama na sve načine pokušava zaobići direktive Evropske unije, što je sada kulminiralo i sankcijama EEZ-a.

Razlog je što Republika srpska na svaki način nastoji pogodovati Rusima. Nigdje se više u Evropi ne može prodavati gorivo niske norme, svi su već prešli na euro 6. Međutim, kako Rafinerija u Bosanskom Brodu, u vlasništvu ruske “Optima” grupe, ne proizvodi gorivo po evropskim standardima, nego po nekim srpsko-ruskim, tako je cjelokupno tržište naftnih derivata postalo talac ruskih interesa.

Naravno, u nove tehnologije trebalo bi uložiti i nešto novca, međutim, Rusima se baš i ne ulaže u Rafineriju, pa je puštaju da propada dok ne izvuku iz nje sve što iole vrijedi. Onda će dići sidro. A to što će nama ostati sankcije, a i zagađeniji zrak, Ruse baš i ne pogađa.

Ruski interesi kriju se i iza drugih razloga zbog kojih su Bosni i Hercegovini uvedene sankcije, usvajanju državnog Zakona o električnoj energiji i gasu. U Stavu smo pisali o ruskim interesima u pogledu tržišta gasa, ali i interesima Srbije i Republike srpske.

Ukratko, Bosna i Hercegovina ovisna je o ruskom gasu, tako će biti sve dok se ne izgradi gasovod kojim će se Bosna i Hercegovina priključiti na hrvatski sistem transporta gasa.