Talijanske vlasti pokrenule su istragu protiv fudbalskog kluba Juventus zbog optužbi za finansijske nepravilnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

"Od danas poslijepodne, po nalogu ovog Kancelarije javnog tužioca, pripadnici Guardia di Finanza (jedinica finansijske policije u Italiji) vrše pretrese u kancelarijama fudbalskog kluba Juventus u Torinu i Milanu", navodi se u saopštenju Kancelarije javnog tužioca u Torinu objavljenom kasno u petak.

Dodaje se da je policija pretražila kancelarije Juventusa da bi provjerila odobrene finansijske izvještaje kluba iz Serie A i poslove vezane za fudbalere u periodu 2019.-2021. Finansijskom istragom provjerava se dobit od transfera i agentskih naknada tokom ovih godina.

Pod istragom je i šest osoba, uključujući predsjednika Andreu Agnellija, potpredsjednika Pavela Nedveda i bivšeg sportskog direktora Fabia Paraticija.

Talijanski dnevnik "Corriere dello Sport" objavio je da policija provjerava i transfer Juventusa i španske Barcelone iz 2020. godine. Radi se o razmjeni veznog igrača iz Bosne i Hercegovine Miralema Pjanića i Brazilca Arthura Mela. Po ovom dogovoru Pjanić je napustio Juventus i prešao u Barcelonu, a Arthur je prešao u Juventus u septembru 2020. godine.

Talijanska fudbalska organizacija COVISOC i državno finansijsko regulatorno tijelo CONSOB već su otvorili svoju istragu.