Talibanske vlasti u Afganistanu pozvale su Kinu i druge zemlje da ih zvanično priznaju kao državnu vladu u Afganistanu.

Glasnogovornik privremene talibanske vlade u Afganistanu Mujahid Zabihullah prisustvovao je na skupu u Kabulu na kojem je učestvovao i kineski ambasador u toj državi Vang Yu te je od njega zatražio da prenese zvaničnom Pekingu talibanski zahtjev za priznavanje, javlja Anadolija.

- Želimo uz međusobno uvažavanje graditi dobre odnose sa svim zemljama, uključujući i Kinu koja je za Afganistan jedna od najvažnijih država u regiji - poručio je Mujahid.

Kazao je da je talibanska administracija ispunila sve uvjete da dobije priznanje drugih država i međunarodne zajednice.

- Mi se nećemo drugima miješati u njihove unutrašnje poslove, ali nećemo ni dozvoliti da se drugi miješaju u naše - naglasio je Mujahid.

Ambasador Vang je kazao da će Kina nastaviti surađivati sa talibanima na polju poboljšanja političkih i humanitarnih situacija u toj zemlji.

- Afgaistanu je u ovoj situaciji potrebna pomoć međunarodne zajednice da bi poboljšao svoje političke i društvene prilike. Pozivamo vlasti Sjedinjenih Američkih Država da odmrznu blokirana sredstva Afganistana - rekao je Vang.

Međunarodna zajednica uvjetuje priznavanje talibanske vlade u Afganistanu, a među uvjetima se od talibana traži da formiraju inkluzivnu vladu, omoguće zapošljavanje žena i omoguće djevojčicama da se školuju. Talibani to ocjenjuju kao pokušaj miješanja u njihove unutrašnje poslove.

Talibani su kontrolu u Afganistanu preuzeli 15. augusta, a do sada nisu dobili zvanično priznanje niti jedne države. Ova skupina u Afganistanu je vladala i u periodu od 1996. do 2001. godine, a tada su priznanje imali samo od Pakistana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.