Talibani tvrde da su danas zauzeli dolinu Panjshir, posljednje uporište Afganistanaca koji nisu prihvatili njihovu vlast.

Uspiju li talibani zadržati Panjshir pod svojom kontrolom, to će i na simboličnoj razini potvrditi njihov munjeviti uspjeh i povratak na vlast.

Talibani nikada nisu uspjeli kontrolirati Panjshir, ni onda kada su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. Panjshir je, stoga, bilo polazište za američku invaziju nakon terorističkih napada na New York i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Sovjetske snage su tokom okupacije Afganistana 1980-ih barem devet puta napredovale kroz ovu teritoriju i svaki put bile odbijene, ponekad nakon velikih gubitaka.

Talibani su se uvijek oštro suprotstavljali borcima Panjshira i bili su saučesnici u ubistvu njihovog čuvenog zapovjednika Ahmada Shaha Massouda prije dvadeset godina.

Iako su se prošlog vikenda kružile glasine o talibanskom osvajanju Panjshira, službeno su preuzeli kontrolu u ponedjeljak ujutro.

“Pokrajina Panjshir u potpunosti je pripala Islamskom Emiratu Afganistan”, napisao je u izjavi na Twitteru Zabihullah Mudžahid, talibanski glasnogovornik.

Talibanski borci objavili su slike na internetu na kojima se vidi podignuta zastava Islamskog Emirata Afganistan, kako talibani nazivaju ovu zemlju, u Bazaraku, glavnom gradu provincije Panjshir.

No, iako talibani tvrde da su osvojili cijelu pokrajinu, opoziciona grupa Nacionalni front otpora osporila je te tvrdnje, rekavši da su njihove snage i dalje prisutne u dolini Panjshir.

“Uvjeravamo narod Afganistana da će se borba protiv talibana i njihovih partnera nastaviti sve dok pravda i sloboda ne prevladaju”, objavljeno je na Twitteru.

Ove oprečne tvrdnje o onome što se događa na terenu, u području 110 kilometara sjeverno od Kabula, glavnog grada zemlje, teško je provjeriti jer su prekinuti internet i telefonske usluge u regiji.

Vođa otpora, Ahmad Massoud, sin Ahmada Shaha Massouda, zapovjednika koji je ubijen 2001. godine, u ponedjeljak je objavio audio zapis pozivajući naciju da ustane protiv talibana.


Ahmad Massoud, vođa otpora

“Gdje god se nalazili, bilo u zemlji ili izvan nje, apeliramo na vas da ustanete u otporu za dostojanstvo, integritet i slobodu naše zemlje”, rekao je, prema transkriptu snimka.

Dodao je da su, uprkos tvrdnjama da žele mirno rješenje, talibani “započeli opsežnu vojnu ofanzivu na naš narod koja je dovela do brojnih žrtava, među njima i članova moje uže porodice”.

U nedjelju su objavljeni izvještaji o mogućim znatnim gubicima među borcima otpora, uključujući smrt nekoliko zapovjednika među kojima i njihovog glasnogovornika Fahima Dashtija.

Sa svoje strane, talibani su nastojali uvjeriti lokalno stanovništvo da im s njihove strane ne prijeti opasnost.

“Dajemo punu sigurnost časnom narodu Panjshira da neće biti diskriminirani", rekao je Mudžahid, portparol talibana. “Svi su oni naša braća, a mi ćemo služiti zemlji i zajedničkom cilju.”

Talibani su zapanjujućom brzinom zauzeli veći dio Afganistana poslije povlačenja većine američkih snaga. Nakon mjeseci teških borbi i strašnih žrtava, afganistanske sigurnosne snage obučene u SAD-u istopile su se pred militantima, što je kulminiralo talibanskim zauzimanjem Kabula 15. augusta.

Talibani još nisu zvanično objavili strukturu svoje nove vlade, ali su u ponedjeljak rekli da će uskoro ponuditi više detalja.


Zabihullah Mudžahid, talibanski glasnogovornik

Govoreći o bivšim afganistanskim vojnicima, glasnogovornik Mudžahid rekao je da “bivše snage koje su bile obučene i koje su profesionalci trebaju biti regrutirane” u novi režim. To će, dodao je, biti učinjeno “procedurom” koju nije detaljno obrazlagao.

Ipak, džepovi otpora u Afganistanu su opstali, posebno na sjeveru, gdje su se talibani dugo sukobljavali s drugim paravojnim grupama. Krajem augusta, grupa bivših boraca mudžahedina i afganistanskih komandosa rekla je da je započela rat otpora u Panjshiru. Ovo krševito i planinsko područje bilo je sklonište i za pobunjenike protiv sovjetske okupacije.

(Izvor: The New York Times)