Sjedinjene Američke Države nastoje spriječiti pokušaje "drugih zemalja" da se miješaju u odnose Litvanije s Tajvanom, rekao je američki podsekretar Uzra Zeya na konferenciji za novinare u Vilniusu danas.

Kina je ranije u petak upozorila Litvaniju da će poduzeti "sve neophodne mjere" da zaštiti nacionalni suverenitet nakon što je Litvanija dozvolila Tajvanu da otvori de facto ambasadu.

"Odbacujemo pokušaje drugih zemalja da se miješaju u suverenu odluku Litvanije da produbi saradnju sa Tajvanom", rekao je Zeya nakon sastanka sa litvanskim ministrom vanjskih poslova Gabrieliusom Landsbergisom.

"Ponovo potvrđujemo našu podršku našem cijenjenom NATO i EU partneru i savezniku," rekao je Zeya.

Tajvan sebe smatra nezavisnom državom, dok Kina to ne priznaje i nastoji sve učiniti da ovaj odvojenio dio stavi pod svoju politilku kontrolu. Pitanje Tajvana jedno je od značajnijih pitanja oko kojih Sjedinjene Američke Države i Kina ne mogu pronaći međusobni dogovor. 

Sigurno je da će uplitanje evropskih zemalja u "Tajvansko pitanje" dodatno zakomplicirati cjelokupnu situaciju, kojoj se još uvijek ne nazire konačno rješenje.