Najstarija osoba na svijetu – Španjolka rođena u Kaliforniji – preporučila je svim ljudi da se "drže podalje od toksičnih ljudi".

Maria Branyas Morera rođena je u San Franciscu 4. marta 1907. godine, sedam godina prije početka Prvog svjetskog rata. Za nešto više od mjesec napunit će 116 godina.

Njeni roditelji su odlučili da se vrate u Španiju 1915. godine kako bi se nastanili u Kataloniji, ali njen otac je umro od plućne tuberkuloze pred sami kraj putovanja. Gospođa Morera, čija biografija na Twitteru kaže da je "veoma stara, ali nije idiot", od tada živi u Španiji. Ima troje djece, 11 unučadi i 13 praunučadi. Godine 2020. se izborila s infekcijom COVID-19. Zarazila se, kako sama priznaje, samo nekoliko sedmica poslije proslave 113. rođendana.

Prethodna najstarija osoba na svijetu, francuska časna sestra Andre, umrla je prošle sedmice u 118. godini.

Morera živi u istom staračkom domu – Residència Santa María del Tura – posljednje 22 godine.

"Ona je dobrog zdravlja te je i dalje iznenađena i zahvalna na pažnji koju je izazvala informacija da je ona nova najstarija osoba na svijetu", navodi se u saopćenju spomenutog staračkog doma.

"Kako bismo proslavili ovaj veoma poseban događaj, imat ćemo malu proslavu iza zatvorenih vrata u narednim danima."

Uz pomoć svoje kćerke, Morera dijeli savjete na Twitteru, pripisujući svoju dugovječnost "redu, spokoju, dobroj povezanosti s porodicom i prijateljima, kontaktu s prirodom, emocionalnoj stabilnosti, bezbrižnosti, puno pozitive i izbjegavanja toksičnih ljudi".

Dodala je: "Mislim da je dugovječnost i sreća. Sreća i dobra genetika."

Morera je rekla da ima "veoma loše uspomene" na Španski građanski rat, koji je izbio 1936. godine, kada je imala 29 godina.

Udala se za svog muža, katalonskog ljekara po imenu Joan Moret, 1931. godine. Nakon nekoliko sati čekanja na svećenika, paru je rečeno da je umro.

"Nije bilo telefona", opisala je ovaj događaj na Twitteru. "Automobil je morao da se spusti u Gironu kako bismo pronašli slobodnog kapelana. U to vrijeme, u cijeloj provinciji Girona bilo je svega pedesetak automobila."

Prvog dana 2023. godine napisala je na svom nalogu: "Život nije večan... U mojim godinama, Nova godina je poklon, skromna proslava, nova avantura, prelijepo putovanje, trenutak sreće. Uživajmo zajednički život."