Vlast u Srbiji punom parom ovih dana radi na oživljavanju Frankensteina zvaničnog naziva “srpski svet”. Neredi u Crnoj Gori povodom ustoličenja vladike Joanikija, podrivanje Bosne i Hercegovine i hapšenje njenih generala čim pređu Drinu, poziv Srbima u Hrvatskoj da na prozorima svojih domova istaknu srpske zastave uz oštre poruke hrvatskim zvaničnicima – bile su izgleda uvod u nove netrpeljivosti na Kosovu.

Naime, kosovske vlasti odlučile su da na sjeveru te zemlje, koji je većinski naseljen Srbima, počne primjenjivati odluke o reciprocitetu za registarske tablice. Cilj je da na području Kosova svi njihovi građani maju jedinstvene tablice. Kosovske specijalne policijske snage podijelile su 1.500 probnih tablica za Srbe na administrativnim prelazima, što je izazvalo njihovo negodovanje.

Naravno, uz negodovanje kosovskih Srba, prvi koji je zapalio atmosferu bio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je odmah sazvao vanrednu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, nakon koje je, svojim patetičnim tonom, objavio kako se prema Srbiji tako niko neće ponašati. Ono što je namjerno prešutio jeste da je cijela stvar s tablicama dogovorena u Bruxellesu još 2016. godine. Te da je ta ista stvar i potpisana.

Situacija u vezi s tablicama dolazi u trenutku kada je Kosovo odbilo inicijativu “Open Balkan”, u kojoj ih je Srbija priželjkivala iako obje zemlje imaju veliki broj otvorenih pitanja koja tek trebaju riješiti. Da situacija na Kosovu nije bezazlena, govori i da huškačka retorika iz Srbije traje već nekoliko mjeseci, na što je već odgovorila predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Ona je Vučiću poručila da će se Vojska Srbije, ukoliko pokuša preći granični prelaz s Kosovom, suočiti s vojskom Sjedinjenih Američkih Država. 

Jasno je stoga da će predstojeći pregovori između Prištine i Beograda u velikoj mjeri biti određeni trenutnom situacijom na granici te dvije države, a kad je god tako, onda posljedice osjećaju sve zemlje bivše Jugoslavije.