Hiljade fotografija vrlo tajnog zatvorskog sistema u Xinjiangu, kao i naredbe da se ubiju oni koji pokušaju pobjeći, pojavljuju se u hakiranim podacima s policijskih računarskih servera u toj kineskoj regiji, objavio je danas BBC.

Takozvani Policijski dosjei Xinjianga predani su BBC-ju početkom ove godine i, nakon višemjesečne istrage kako bi se utvrdila njihova autentičnost, pokazalo se da pružaju važne informacije o interniranju Ujgura iz regije i drugih manjina.

Ovo otkriće poklapa se s nedavnim dolaskom Visoke komesarke Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet u Kinu u posjet Xinjiangu.

Dosje, dodaje britanski medij, detaljno otkriva kinesku upotrebu logora za "preodgoj" i masovna zatočenja Ujgura.

Tvrdnja kineskih vlasti da su logori za preodgoj izgrađeni u Xinjiangu od 2017. godine, ništa više od "škole", u suprotnosti je s internim policijskim uputama, popisima za praćenje i slikama zatočenika.

Osim toga, raširena je upotreba optužbi za terorizam, što je dovelo do toga da je na hiljade Ujgura zatvoreno, a postoje i policijski dosjei s proizvoljnim i drakonskim kaznama.

Dokumenti pružaju neke od najjačih dokaza do sada o politici usmjerenoj protiv bilo kakvog izražavanja ujgurskog islamskog identiteta, kulture ili vjere, te o komandnom lancu koji seže sve do kineskog čelnika Xi Jinpinga.

Hakirane datoteke sadrže više od 5.000 fotografija Ujgura snimljenih između januara i jula 2018., a korištenjem drugih priloga može se pokazati da je najmanje 2.884 njih privedeno, napominje BBC.

Nakon što je ova informacija izašla u javnost, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da se pojedinosti o kršenju ljudskih prava u Xinjiangu dodaju "izvještajima iz prve ruke, satelitskim slikama i posjetama naših diplomata regiji".

"Novi dokazi pokazuju izniman opseg kineskih napada na muslimanske Ujgure i druge etničke manjine, uključujući prisilni rad, ozbiljna ograničenja slobode vjere, odvajanje roditelja od njihove djece, prisilnu kontrolu rađanja i masovno zatvaranje", dodala je.

Šefica britanske diplomatije naglasila je da njena zemlja podržava svoje međunarodne partnere u "obznanjivanju užasnog progona ujgurskih muslimana i drugih manjina od strane Kine. Ostajemo predani pozivanju Kine na odgovornost".

Istovremeno, ministarka traži od Kine da Visokom komesaru UN-a omogući "pun i neograničen pristup" regiji kako bi se mogla napraviti iscrpnu analizu činjenica. "Ako se taj pristup ne dogodi, posjet će poslužiti samo da se istaknu pokušaji Kine da sakrije istinu o svojim akcijama u Xinjiangu", dodala je Truss.

Detaljan izvještaj može se pročitati na web stranici https://www.xinjiangpolicefiles.org/