Svjetski dan turske kahve obilježava se u cijelom svijetu 5. decembra.

Turska kahva, koja je simbol užitka u Turkiye i u svijetu, ima poseban dan. Peti decembar, dan kada UNESCO definiše tursku kafu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, obilježava se kao Svjetski dan turske kahve.

Porijeklo od zrna Arabica, mljeveno je za stvaranje turske kahve, koja je postala poznata širom svijeta. Turska kahva je jaka i ima posebne metode pripreme i posluživanja.

Historija kahve u Anadoliji, koja se proširila u Turkiye i Evropu preko putnika iz Jemena u 15. vijeku, datira iz 1500-ih godina. Turska kahva, koja je u Osmanskom carstvu postala popularnija, prvo u palati, a potom i u javnosti, za kratko je vrijeme ostavila traga u svakodnevnom životu i proširila se u Evropi.

Turska kahva priprema se džezvi. Za jednu šoljicu turske kahve potrebno je dodati jednu šoljicu vode (morate koristiti istu šoljicu koju ćete koristiti) i jednu kašiku kahve. Nakon dodavanja kahve ne dodaje se šećer pa morate dodati šećer prije nego što počnete kuhati. Kada kahva počne ključati, pustite da se pjena digne, a zatim je uklonite s vatre i ona će dati puno pjene.

Tradicionalno, u turskoj kahvi obavezno ima pjene, nije prihvatljiva bez pjene. Također je dio tradicije da Turci poslužuju kahvu s čašom vode i nešto slatko, po mogućnosti turski slatkiš - lokum.

U Istanbulu turska kahva ne može da se posluži, a da nije vruća, posebna je jer se služi u findžanima.