Zbog jedanaestodnevne ofanzive izraelskih snaga na Palestince, mnoge su svjetski slavne osobe izrazile zabrinutost zbog posljedica napada i podršku Palestincima te naglasile da bi zemlja s većom vojnom moći trebala pokazati suzdržanost, umjesto da prekomjerno koristi svoje naoružanje. Tenzije u pojasu Gaze tinjale su sedmicama prije napada zbog pokušaja izraelskih doseljenika da prisilno isele palestinske porodice iz njihovih domova iz Sheikh Jarraha, okupiranog naselja u blizini Jerusalema.

Nasilje je eskaliralo posljednjih dana ramazana nakon što je izraelska policija napala vjernike u kompleksu džamije Al-Aksa i rezultiralo 11 dana dugom ofanzivom iza koje je ostalo na desetine mrtvih, ranjenih i raseljenih Palestinaca. Ubijeno je najmanje 279 Palestinaca, uključujući 69 djece i 40 žena, dok je još 1.910 ranjeno u izraelskim napadima na pojas Gaze od 10. maja, saopštilo je  Ministarstvo zdravlja Palestine.

“SAVE SHEIKH JARRAH”

Međutim, napadi izraelske armade izazvali su burne reakcije širom svijeta, zabilježeni su protesti i demonstracije u mnogim državama, a reagirale su i brojne svjetski poznate ličnosti koje su u javnim istupima ili svojim rečenicama na društvenim mrežama dale podršku Palestincima. Poznate su osobe također dovele u pitanje dvostruke standarde međunarodne politike i medija koji se zgražavaju nad nepravdom kada se ona dešava negdje drugo u svijetu, ali ne i kada su u pitanju Palestinci. Neki su od celebrityja čak izjavljivali kako je vrijeme za sankcije Izraelu.

Među prvima koji su se izjasnili protiv nasilja bila je američko-palestinski supermodel Bella Hadid. Podijelivši ilustraciju na Instagramu koja pokazuje uobičajenu pogrešnu percepciju o korijenima palestinske borbe, rekla je: “Ovdje se ne radi o religiji.... Ovdje se radi o izraelskoj kolonizaciji, etničkom čišćenju, vojnoj okupaciji i aparthejdu nad palestinskim narodom koji traje godinama”, te dodala: “Stojim uz svoju palestinsku braću i sestre, štitit ću vas i podržavati što bolje mogu.”

Njezina sestra Gigi Hadid također je izrazila svoju frustraciju zbog toga što palestinskoj stvari aktivisti za ljudska prava ne pridaju jednaku važnost kao drugim pitanjima. “Ne može se zalagati za rasnu jednakost, LGBT i ženska prava, osuđivati ​​korumpirane i nasilne režime i druge nepravde, a ipak odlučiti ignorirati palestinsko ugnjetavanje”, kazala je. “Ne možete birati čija su ljudska prava važnija”, naglasila je Gigi Hadid. Britanska pjevačica kosovskog porijekla Dua Lipa objavila je Instagram priče s “hashtagom” ““#SaveSheikhJarrah” zajedno s umjetničkim djelima dizajnerskog dvojca Mothanne Husseina i Hadija Alaeddina. Lipa je podijelila i status američkog senatora Bernieja Sandersa, koji poziva Američku vladu da se “snažno izjasni protiv nasilja izraelskih ekstremista povezanih s Vladom u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali i jasno stavi do znanja da se deložacije palestinskih obitelji ne smiju nastaviti”.

Zvijezda serijala Igre prijestolja Lena Headey također je postavila objavu u znak podrške Palestincima s tekstom Save Sheikh Jarrah, te napisala: “Više od 1.500 Palestinaca iz jerusalemskih kvartova suočava se s prijetnjom prisilnog raseljavanja i rušenja domova od strane izraelskih vlasti. Djeca čine velik postotak porodica kojima prijeti beskućništvo. Nedavno su izraelski sudovi donijeli presudu u korist jevrejskih doseljenika i dali članovima četiri porodice u kvartu Sheikh Jarrah do maja da napuste svoje domove. U naseljima Silwan, Al Bustan i Batin al-Hawa ukupno 21 porodica suočava se s rušenjem kuća 11. maja kako bi se otvorio prostor za navodno Biblijom nadahnuto turističko mjesto Park kralja Davida. Ovo je dio većeg izraelskog plana rasističke kolonijalne ekspanzije diljem Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, prisilno raseljavajući palestinske porodice iz njihove zemlje i domova i zamjenjujući ih ilegalnim izraelskim naseljima. Dvije ključne naseljeničke organizacije koje vode ove deložacije, Nahalat Shimon International i Ateret Cohanim, registrirane su i imaju porezno priznati dobrotvorni status u Sjedinjenim Državama, odakle primaju većinu svojih sredstava.”

Zvijezda Avengersa Mark Ruffalo također je pisao na Twitteru u znak podrške Palestincima, rekavši da se njih 1.500 suočava s protjerivanjem u Jerusalemu. “Sankcije protiv Južne Afrike pomogle su osloboditi crnce – vrijeme je za sankcije Izraelu da oslobodi Palestince. Pridružite se pozivu. #SheikhJarrah”, napisao je. Čuveni muzičar Roger Waters, član benda Pink Floyd, podijelio je videoporuku s naslovom "Službeno je Izrael država aparthejd. Pogledajte genocidno uništavanje Sheikh Jarraha.” Komičar i televizijski voditelj Trevor Noah govorio je o nasilju u programu Daily Show ističući vojnu moć Izraela i propitujući odgovornost strane koju ima ta moć.

Afganistanska zvijezda kriketa Rashid Khan napisao je da kao sportista koji igra širom svijeta želi “svijet vidjeti bez rata” te nastavio: “Nijedan zločin nije gnusniji od ubistva djeteta. Želim da se ta djeca probude uz zvuk ptica, a ne bombi.” Pop zvijezda Zayn Malik napisao je kako podržava palestinski narod i podržava njegov otpor kolonizaciji i zaštiti njihovih ljudskih prava. “Srce me boli zbog porodica koje su izgubile najmilije.”

Mačevateljica i prva američka muslimanka koja se takmičila pod hidžabom izrazila je solidarnost s Palestincima u naselju Sheikh Jarrah i na cijeloj Zapadnoj obali. “Moramo prestati normalizirati dehumanizaciju palestinskog naroda. Svi zaslužujemo pravo na život bez nasilja i straha. Dosta je bilo”, napisala je. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Cristiano Ronaldo nikada nije skrivao činjenicu da je propalestinski nastrojen te je nekoliko puta izrazio podršku Palestini. Donirao je novac Fondaciji “Real Madrid”, koja ga je kasnije namijenila za gradnju škola u Palestini.

Fudbalska legenda Eric Cantona potpisao je, zajedno s drugim poznatim ličnostima, kao što su Eden Hazard, Frédéric Kanouté, Abou Diaby i Didier Drogba, pismo u kojem poziva na puštanje na slobodu palestinskog igrača Mahmuda Sarsaka, koji je štrajkovao glađu u izraelskom zatvoru. U pismu upućenom tadašnjem predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju, bivša zvijezda “Manchester Uniteda” rekla je da bi Izrael trebao biti krivično gonjen. “Rasizam, kršenje ljudskih prava i gruba kršenja međunarodnog prava svakodnevna su pojava u toj zemlji”, navodi se u pismu. “Vrijeme je da se prekine nekažnjavanje Izraela i insistira na istim standardima jednakosti, pravde i poštivanja međunarodnog prava koje zahtijevamo od drugih država”, kazao je Cantona. Osim njih, podršku Palestincima dali su i UFC zvijezda Khabib Nurmagomedova, Mohamed Salah, Paul Pogba, Riad Mahrez...

Vjerovatno najpoznatija španska glumica Penelope Cruz potpisala je peticiju protiv genocida koji je počinila izraelska okupacijska vojska. Peticijom je tražen prekid vatre i pozvane zemlje Evropske unije da osude izraelske akcije u Gazi. “Gaza proživljava užas... dok međunarodna zajednica ne poduzima ništa”, kazala je ona, a nakon toga joj je prijećeno bojkotom u Hollywoodu, odnosno, neki od reditelja nisu joj htjeli davati uloge. Čak su je i neke španske novine etiketirale kao antisemitu.

RIHANNA I SKLONIŠTA

Glumica i aktivistica Susan Sarandon podijelila je nekoliko tvitova o nedavnim dešavanjima u pojasu Gaze, uključujući objave u kojima se prepire s medijima koristeći riječi sukob i sukobi, zbog čega su je kritizirali brojni aktivisti jer tako stvara lažan osjećaj ekvivalencije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Nekoliko je poznatih osoba na Instagramu educiralo svoje pratitelje o trenutnoj situaciji. Među njima je bila i Oskarom nagrađena glumica Viola Davis, koja je napisala: “Razgovarajmo o tome što se događa u Sheikh Jarrahu” i tu rečenicu popratila s deset slika, objašnjavajući kontekst potencijalnih deložacija. Mnoštvo drugih glumaca i pjevača podijelilo je na svojim Instagram nalozima svoje priče, uključujući muzičare poput The Weekend ili palestinsko-američkog producenta DJ Khaleda. Osim njih, brojne statuse podrške Palestincima uputili su Lauren Jauregui, pjevačica i bivša članica benda Fifth Harmony, glumac Michael B. Jordan, glumica Tala Ashe...

Bonnie Wright, koja glumi Ginny Weasley u seriji Harry Potter, podijelila je grafiku u kojoj je stajalo: “Ono što se događa u Palestini nije komplicirano; to je naseljenički kolonijalizam i etničko čišćenje”, dok je glumac Will Poulter napisao: “Vlada Velike Britanije mora osuditi grozno nasilje i prisilne deložacije nad Palestincima koji žive u naselju Sheikh Jarrah”, rekao je Poulter, dodajući statusu kopiju pisma u kojem se poziva premijer Boris Johnson da djeluje protiv aneksije palestinske zemlje.

Nisu sve izjave poznatih ličnosti u vezi s napadima na Palestinu naišle na pohvalu njihovih pratilaca na društvenim mrežama. Pop zvijezda Rihanna podijelila je na svom Instagramu status u kojem stoji: “Srce mi se slama od nasilja koje vidim između Izraela i Palestine. Ne mogu to podnijeti! Nevina izraelska i palestinska djeca skrivaju se u skloništima za bombe...” Zvijezda je na društvenim mrežama bila je oštro kritizirana zbog izjednačavanja patnje Izraelaca i Palestinaca.

“Hej, Rihanna, Palestinci nemaju skloništa za bombe – mi nemamo nikakvu zaštitu. Nema skloništa”, odgovorila joj je spisateljica Jennine Khalik. “Palestinci u Gazi nemaju se gdje sakriti i kamo otići. Palestinci nemaju vojsku, nemaju nuklearno oružje, ne finansiraju nas milijardama američkih dolara.”

U međuvremenu izraelska glumica, zvijezda filma Wonder Woman Gal Gadot također je izazvala negativne reakcije zbog svog komentara posljednjih dešavanja. “Srce mi se slama. Moja zemlja je u ratu. Brinem za svoje prijatelje”, napisala je u tvitu onemogućivši odgovore. “Izrael zaslužuje živjeti kao slobodna i sigurna nacija. To zaslužuju i naši susjedi.”

Gadot je osuđena jer nije izgovorila riječ “Palestinci” i stavila se na stranu Izraela. Komentari Gal Gadot malo su koga iznenadili s obzirom na to da je glumica služila u izraelskoj vojsci tokom libanskog rata 2006. godine, koji je rezultirao s 1.200 mrtvih, uglavnom civila. Još jedna poznata ličnost koja je izazvala kontroverzu bila je britanski bokser u teškoj kategoriji Tyson Fury. On je objavio “Moli za Izrael” na svojoj Instagram priči, izazivajući bijes propalestinskih korisnika društvenih mreža. Bokser se brzo ogradio i distancirao izjavivši da ju je podijelio neko dugi te da se on nije “miješao u političke sukobe”.