Svjetska unija muslimanskih učenjaka pozvala je privremenu vladu koju su osnovali talibani u Afganistanu da usvoji islamski model upravljanja, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Svjetske unije muslimanskih učenjaka uputili su čestitku Mohammadu Hassanu Akhundu koji će biti premijer nove vlade talibana.

Od nove vlade traži da usvoji islamski model upravljanja koji su uspostavili poslanik Muhammeda a.s. i četvorica pravednih halifa.

Svjetska unija muslimanskih učenjaka pozvala je novu vladu da implementira sistem šure, uspostavi pravdu, spriječi krvoproliće, poštuje prava i slobode, prihvati sve segmente društva, ojača društveno pomirenje i izgradi okruženje mira.

Iz Svjetske unije muslimanskih učenjaka su također poručili da će novoj vladi u Afganistanu pružiti svaki oblik podrške.

Šura je najviše savjetodavno tijelo islamskog sistema vlasti, sastavljeno od više članova.

Pravedne halife je termin koji se koristi u sunitskom islamu da označi četvericu halifa koji su vladali nakon smrti poslanika Muhammeda. To su Ebu-Bekr, Omer ibn el-Hattab, Osman ibn Affan i Alija ibn Ebu-Talib.