Nekoliko projektila ispaljeno je u subotu navečer prema američkom konzulatu u Erbilu na sjeverozapadu Iraka, javlja Iračka novinska agencija (INA).

Guverner Erbila, Omed Khoshnaw, izjavio je da je više projektila palo na to područje, rekavši da nije jasno je li cilj američki konzulat ili zračna luka u ovom gradu. Kako javlja INA, tokom napada se čulo pet eksplozija.

Videozapisi koji se dijele na društvenim mrežama navodno su s mjesta događaja i pokazaju velike eksplozije u tom području, piše Jerusalem Post.

Kako izvještava reporter Kurdistan 24 Barzan Sadiqu, u napadu je navodno oštećen i studio ove medijske kuće na tom području.

Za sada nije poznato ko je ispalio projektile. Iran je posljednjih dana prijetio odmazdom zbog smrti dvojice pripadnika Islamske revolucionarne garde (IRGC) u izraelskom zračnom napadu u Siriji prošle sedmice.

Snage koje podržava Iran navodno su gađale bazu Al-Tanf, u kojoj su smještene američke snage, još u oktobru u znak odmazde za izraelske zračne napade koji su prošle godine ciljali snage koje podržava Iran u Siriji.