Popularna marka čokolade Toblerone, koja je prije 115 godina započela s prodajom u Švicarskoj, bit će prisiljena zakonom prestati koristiti Matterhorn kao logo na svojoj ambalaži, nakon nedavne odluke da svoju proizvodnju preseli u Slovačku.

Firma koju je 1908. osnovao švicarski čokolater Theodor Tobler pogođena je propisima koji spriječavaju prikazivanje određenih ikona poput nacionalne zastave ili Matterhorna na komercijalnim proizvodima ako nisu proizvedeni u zemlji.

Američka multinacionalna kompanija Mondelez, vlasnik Tobleronea od 2012. godine, objavila je ovu promjenu lokalnim novinama Aargauer Zeitung, a također je naznačila da će slogan "proizvedeno u Švicarskoj", koji također prati pakiranje, biti zamijenjen izrazom "osnovano u Švicarskoj".

Švicarski zakoni utvrđuju da za proizvod koji bi bio predstavljen kao proizveden u zemlji (što je obično povezano s višim cijenama) mora imati 80% sirovina koje dolaze sa njene teritorije, postotak koji se povećava na 100%, u u slučaju mlijeka i njegovih derivata.

Sa svojim karakterističnim trokutastim oblikom (također vrlo sličnim Matterhornu), ova čokolada s bademom i medom nezaobilazna je u svim turističkim trgovinama u Švicarskoj, uključujući i one u blizini te alpske planine, jednog od najposjećenijih mjesta u zemlji, s visinom od 4.478 metara.

Prenos proizvodnje Tobleronea u Slovačku, tačnije u pogon u glavnom gradu Bratislavi, najavljen je u junu prošle godine, nakon više od stoljeća proizvodnje u Bernu. Toblerone kombinira prezime osnivača brenda s talijanskom riječi "torrone", što je slatkiš od meda i badema karakterističan uglavnom za Sardiniju.