"Ne želimo se naći u poziciji u kojoj asteroid ide prema Zemlji i da tek tada testiramo ovu tehniku prvi put”, objasnio je u četvrtak na konferenciji za novinare Lindley Johnson iz Odjela za planetarnu odbranu iz NASA-e.

Misija, nazvana DART (pikado na engleskom i akronim za Double Asteroid Redirection Test), poletjet će iz Californije na SpaceX raketi Falcon 9 u 22:20 po lokalnom vremenu 23. novembra. Deset mjeseci poslije, letjelica će pogoditi svoju metu, tada smještenu jedanaest miliona kilometara od Zemlje, kada će njezina udaljenost biti najbliža plavom planetu.

U stvarnosti, cilj je dvojak: prvi je veliki asteroid, Didymos, čiji je promjer 780 m, odnosno dvostruko veći od Eiffelovog tornja. I, drugi, u njegovoj orbiti mjesec Dimorphos, promjera 160 m - viši od Kipa slobode. Upravo će se u ovaj mjesec svemirski brod, stotinjak puta manji od njega, zapucati predviđenom brzinom od 24.000 km/h. Udar će projicirati tone i tone materije, ali "neće uništiti asteroid, samo će ga malo razbiti", rekla je Nancy Chabot, iz laboratorija za primijenjenu fiziku na Sveučilištu Johns Hopkins, koji vodi misiju u partnerstvu s NASA-om.

Tako će se orbita malog asteroida oko velikoga smanjiti za samo "oko 1%", objasnila je. Zahvaljujući promatranjima teleskopa na Zemlji desetljećima, znamo da Dimorphos trenutno kruži oko Didima za tačno 11 sati i 55 minuta. Koristeći te iste teleskope, ovaj će period biti ponovno izmjeren nakon sudara. Tada će to biti možda "11 sati i 45 minuta, ili nešto slično", rekla je Chabot. Koliko tačno? Znanstvenici to ne znaju, a upravo to žele saznati. Mnogi faktori su u igri, uključujući ugao udara, izgled površine asteroida, njegov sastav ili čak njegovu tačnu masu, do sada nepoznatu.

Ukupna cijena misije je 330 miliona dolara. Ako test bude uspješan, "mislimo da ova tehnika može biti dio kutije s alatima, koju počinjemo puniti kako bismo skrenuli asteroid", rekao je Lindley Johnson.

Trenutno je poznato oko 27.000 asteroida u blizini plavog planeta. Asteroid Bennu, promjera 500 m, jedan je od dva identificirana asteroida u našem Sunčevom sistemu koji predstavljaju najveći rizik za Zemlju, prema NASA-i. No do 2300. godine rizik od sudara iznosi samo 0,057%.

(Izvor: Le Parisien)