Mjesecima je svjetsku javnost zanimao takozvani švedski model odnosa prema pandemiji. Iznosili su se proturječni argumenti i tvrdilo da nema posebne razlike u broju oboljelih i umrlih u Švedskoj u odnosu na države u kojima je bio uveden strogi lockdown. Smatralo se i to da će švedska ekonomija, uz procentualno jednake ljudske žrtve kakve ima i ostatak Evrope, proći neusporedivo bolje. Pritom se žmirilo nad činjenicom da su nacionalne ekonomije danas izuzetno povezane u mrežu svjetskih ekonomskih događanja te da se nijedna zemlja ne može ponašati kao ekonomski otok.

Ispostavilo se da je švedska ekonomija ostala približno jednako pogođena kao i kod njenih najbližih susjeda, Finske i Norveške, ali da je smrtnost u njoj višestruko veća nego u svim ostalim skandinavskim zemljama s kojima dijeli sličnost u mentalitetu i gustoći naseljenost, nekim od važnih elemenata za širenje, odnosno suzbijanje pandemije.

Prema posljednjim dostupnim službenim podacima, na svakih 816 Šveđana jedan je umro od posljedica infekcije virusom korona. U susjednoj Finskoj smrtnost je skoro 10 puta manja, ondje je jedan umrli na 7.813 stanovnika, u Norveškoj je jedan smrtni slučaj zabilježen na svaka 9.174 stanovnika a na Islandu na svakih 11.765. Izuzimajući Švedsku, jedino je nešto lošije prošla Danska, ali je i ondje smrtnost tri puta manja od smrtnosti u Švedskoj, pa je u toj zemlji umrli jedna osoba na 2.545 stanovnika.

U Švedskoj je od početka pandemije umrlo 12.428 osoba, u Danskoj 2.292, u Finskoj 710, u Norveškoj 592, a na Islandu 29.