Uvodni meč Davis Cup reprezentacija Švedske i Bosne i Hercegovine danas od 17 sati u Stockholmu igraju Mikael Ymer, 60. igrač s ATP-liste i Mirza Bašić, 394. teniser svijeta.

U drugom meču singla slijedi duel između Eliasa Ymera (120. ATP) i Damira Džumhura (197. ATP).

Direktor teniske reprezentacije BiH Senad Hadžimešić za Fenu je izjavio da očekuje kvalitetne mečeve i da je siguran da će bh. teniseri pružiti sve od sebe kao bi ostvarili historijski uspjeh, plasman među 16 najboljih repreprezentacje svijeta.

- Očekujemo dosta publike, naših Bosanca i Hercegovaca, koji žive u Švedskoj, a jedna grupa navijača doputavala je i iz BiH, kako bi podržali našu ekipu, koja već nekoliko godina igra u završnicama Davis Cupa, među najboljim reprezentacijama svijeta. Teniska reprezentacija je najbolja bh. ekipa na rang-listama. Siguran sam da se naši teniseri neće predati, te da će dati sve od sebe kako bi uspjeli napraviti iznenađenje. Šveđani imaju bolje rangirane igrače, koji već nekoliko godina postižu zapažene rezultate. Kroz historiju Švedska je svjetska teniska velesila, koja je četiri puta osvojila Davis Cup. Sjećamo se nekih njihovih slavnih tenisera - Bjorna Borga, Stefana Edberga, Matsa Wilandera i drugih - kazao je Hadžimešić.

U subotu, drugog dana, program počinje igrom dublova u kojem će nastupi Mirza Bašić i Tomislav Brkić, koji na ATP listi dubl igrača zauzima visoko 59. mjesto.

- Bašić i Brkić su uhodani par, koji već dugo igraju zajedno. Do sada su postigli dosta uspjeha i zabilježili mnoge značajne pobjede u Davis cup mečevima - kazao je Hadžimešić.

Nakon ovog meča slijede preostala dva duela u singlu. U prvom će igrati najbolji igači dva tima Milael Ymer, 60. igrač na ATP listi i damir Džumhur (197).

- Sigurno da će svaki meč biti veoma naizvjestan. Nadam se da ćemo mi uspjeti da osvojimo tri boda u pet mečeva i izboriti plasman među 16 najboljih ekipa svijeta – kazao je Hadžimešić za Fenu.

Mečeve iz Stockholma direktno prenosi Sport klub.

Parovi meča Švedska - Bosna i Hercegovina:
petak, 3. februara (17.00 sati):
Mikael Ymer - Mirza Bašić
Elias Ymer - Damir Džumhur

subota, 4. februara (13.00):
Andre Goransson/Filip Bergevi - Mirza Bašić/Tomislav Brkić
Mikael Ymer - Damir Džumhur
Elias Ymer - Mirza Bašić