Kineska influenserka je pod policijskom istragom nakon što je postao viralan njen snimak koji ju prikazuje kako peče i jede veliku bijelu ajkulu. Međunarodna unija za očuvanje prirode ove je ajkule navela kao ranjivu vrstu – korak prije nego što budu klasifikovane kao ugrožene.

Na snimku vlogerke, poznate pod pseudonimom Tizi, vidi se kako uživa u pripremi i jelu ovog grabežljivca, a video je objavljen sredinom jula.

"Možda izgleda opako, ali njegovo meso je zaista veoma mekano", kazala je Tizi režući velike komade životinjskog mesa sa roštilja, prenosi The Guardian.

Na snimku, koji je poslije izbrisan, vidi se kako odmotava ribu dugu dva metra, a zatim je legla pored nje kako bi pokazala da je ajkula veća od nje. Ribu potom prepolovila, marinirala i pekla na roštilju, dok joj je glavu skuhala u ljutoj čorbi.

Populacija morskih pasa u Kini je zaštićena, a njihovo nezakonito posjedovanje može dovesti do kazne od pet do 10 godina zatvora.

“Zapanjujuće je da slavna ličnost na internetu može pojesti zaštićenu životinju pred milionima pratitelja!”, napisao je jedan komentator kao odgovor na priču.

„Ovi nekulturni mamitelji pažnje će uraditi sve kako bi skrenuli pažnju“ rekao je drugi.

Nejasno je da li će Tizi, koja ima skoro 8 miliona pratilaca, biti kažnjena.

Ona je lokalnim medijima rekla da je ajkulu nabavila "legalnim kanalima", ali je lokalni biro za poljoprivredu u ponedjeljak rekao da njena tvrdnja "nije u skladu sa činjenicama" i da policija istražuje slučaj.

Osušeno meso bebe ajkule u Kini se koristi kao hrana za mačke i može se kupiti u mnogim online prodavnicama.