Posljednji veliki val covida bio je dosegao vrhunac u januaru velikom eksplozijom slučajeva omikrona. Nakon toga uslijedio je pad pa onda novi rast u aprilu, što neki smatraju sedmim valom, a koji je ponovo pao u maju. Početkom juna broj zaraženih je ponovo počeo rasti.

Gotovo svi slučajevi ovog aktuelnog vala uzrokovani su omikron varijantom. On ima dvije podlinije BA.4 i BA.5 i broj zaraženih nastavlja rasti. Čini se da su te podlinije još zaraznije od izvornog omikrona, koji je već bio mnogo prenosiviji od delte, a delta, pak, od prethodnih varijanti.

Ono što ih čini još ekspanzivnijima je to što mogu zaobići imunitet antitijela proizvedenih prirodnom infekcijom i vakcinom, što pokazju različita laboratorijska istraživanja, Zato je moguće da je osoba koja je bolovala koronu ove zime sada opet zaražena.

Čini se da ove podloze nisu ozbiljnije od prethodnih, naprotiv. Vakcina i dalje pokazuje visok nivo zaštite u sprječavanju ozbiljnih slučajeva i smrti. No, kada raste broj zaraženih, rastu i hospitalizacije što je najveći problem kada je ova pandemija u pitanju.

Kada su u pitanju aktuelne podlinije omikrona, simptomi su uglavnom isti kod svih oboljelih. Riječ je o glavobolji, grlobolji, umoru, povišenoj temperaturi, curenju iz nosa, kašlju...