Peking je kritizirao pokušaj Tajvana da se pridruži transpacifičkom trgovinskom sporazumu rekavši da se protivi pridruživanju otoka bilo kojim službenim međunarodnim sporazumima i organizacijama.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da je Tajvan neotuđivi dio Kine, s čime se ne slažu vlasti Tajvana koje su ga proglasile nezavisno državom.

Bloomberg je ranije izvijestio da je tajvanska aplikacija poslana Novom Zelandu, koji je država nadležna za sporazum. U njemu se navodi da će Novi Zeland proslijediti aplikaciju drugim državama članicama na razmatranje.

Ovoj inicijativi Tajvana snažno se protivi Kina, čije diplomate će učiniti sve da Tajvan ne bude primljen u ovu međunarodnu organizaciju.

Prvobitno poznato kao Transpacifičko partnerstvo, bivši dvanestočlani sporazum Sjedinjene Američke Države su svojedobno promovirale kao ekonomsku protutežu rastućem ekonomskom utjecaju na kontinentalnu Kinu, ali je stavljen na čekanje početkom 2017. nakon što se tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao iz pakta, u kojem se kaže da se SAD ne bi trebale upuštati u bilo koji multilateralni trgovinski sporazum koji bi mogao narušiti radna mjesta za Amerikance.

Ponovno grupiranje pakta sada povezuje Australiju, Brunej, Kanadu, Čile, Japan, Maleziju, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. Britanija se također želi pridružiti trgovinskom sporazumu i započela je pregovore u junu. Međutim, SAD tek trebaju jasno naznačiti hoće li se pridružiti grupi. Iznenađujućim potezom, Peking je prošli četvrtak poslao zahtjev za pridruživanje trgovinskom paktu koji su prvobitno pokrenule SAD radi suprotstavljanja kineskom ekonomskom utjecaju.

Stoga se može zaključiti da ova inicijativa još uvijek nema naznačene jasne ciljeve, a svakako zbunjuje i činjenica da inicijator iste Sjedinjene Američke Države još uvijek nisu potvrdile svoje učešće.

Ministar ekonomije rekao je da iznenadna odluka Pekinga nije utjecala na plan Tajvana da se pridruži trgovinskom paktu jer je tiho vodio pregovore s prijateljskim zemljama kako bi lobirao za njegovo uključivanje u CPTPP i druga tijela.

Ipak, jedno je jasno, da Tajvan i Kina postaju sve veći rivali u svim segmentima, te da koliko god Kina odbijala i opovrgavala Tajvanovu nezavisnost, ona je sve osjetnija i realnija.