U muslimanskim zajednicama širom svijeta odvija se živa rasprava o vakcinama. Ne o tome treba li se vakcinirati kako bi se spriječila zaraza virusom korona nego jesu li vakcine o kojima se govori ovih dana prikladne za muslimane. Mnogo vjernika, naime, brine da li vakcine sadrže svinjetinu.

Stvar nije uopće besmislena. Hemijski pročišćen želatin koristan je za stabiliziranje aktivnih sastojaka mnogih lijekova. Proizvođači pojačavaju potragu za zamjenama, ali zasad su životinjski proizvodi česti u otopinama za injekcije. Do sada je takav način proizvodnje lijekova nekoliko puta izazvalo određene zabrane, ali onda i velike probleme.

Ulema u Moskvi prošle je sedmice objavila da je, čak i da su naučnici koristili želatin u ruskoj vakcini “Sputnik” (što oni negiraju), vakciniranje dopušteno. Iako su kineski proizvođači vakcine bili neodređeni oko toga što se nalazi u njihovim proizvodima, indonezijska ulema nazvala je kineski “Sinovac” “svetim i halal”, dok su naučnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta podržali “Sinopharm”, podcrtavši kako prehrambena ograničenja nisu bitnija od ljudskih života.

Kada su u pitanju vakcine “Pfizer”, “Moderna” i “AstraZeneca”, sva tri njihova proizvođača kažu da ne sadrže životinjske derivate, a pečat odobrenja dobili su od britanske uleme, Skupštine muslimanskih pravnika iz Amerike i velikog muftije Saudijske Arabije.

To je dobra vijest i za Bosnu i Hercegovinu.

Ne postoji dvojba da li su vakcine koje čekamo haram, dilema je samo hoćemo li ih nabaviti i kada će stići u BiH. One Vučićeve svakako ne računamo, One sigurno nisi halal.