Njemačku su pogodile najveće poplave u historiji ove zemlje koje su osim ljudskih žrtava uzrokovala i materijalnu štetu od nekoliko milijardi eura. Najteže je pogođen jugozapadni dio Njemačke, gdje živi i veliki broj građana bosanskohercegovačkog porijekla.

Doktor Began Muhić, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Sttutgartu, kaže za Stav da je Konzulat u stalnom kontaktu sa našim građanima, te da među njima nema stradalih. 

"Imovina naših ljudi također je oštećena, uglavnom nakon poplava", istakao je Muhić.

Prema njegovim riječima, sve bh. organizacije odmah su se stavile na raspolaganje Njemačkoj, također, Njemačka je za potrebe sanacije štete otvorila poseban fond namijenjen pogođenom stanovništvu.

"Sve organizacije sa bh. prefiksom su se odmah uključile u prikupljanje sredstava za stradale u poplavama, a cjelokupni prikupljeni iznos bit će usmjeren prema zajedničkom fondu koji je za ovu potrebu otvorila SR Njemačka. Sredstva će biti raspoređena ravnomjerno za sve one koji su u potrebi", kaže konzul.

Kako navodi, štete su ogromne, čega je svjesna i Njemačka koja je već odvojila značajna sredstva za sanaciju.

"Na terenu su angažirani vojnici, volonteri i ostali koji pomažu gdje je potrebno. Bitno je napomenuti da su određena područja blokirana, primjer tome je put prema Kolnu. Njemačka je reagirala jodvajajući odmah 400 miliona eura za sanaciju štete. Nezvanične procjene su da je šteta nekoliko milijardi eura, te da se neka naselja neće sanirati već će ih se ponovo graditi jer je to jeftinije", konstatirao je Muhić.