Bijeli supremacisti, koji su bili veoma glasni u vrijeme administracije američkog predjednika Donalda Trumpa, u četvrtak su primili jednu od vijesti kojih se najviše plaše. Bijelaca je u SAD sve manje.

Detaljna verzija rezultata popisa stanovništva 2020. pokazuje da je ukupna bijela populacija, u apsolutnim brojkama, opala prvi put od početka povijesti ove nacije i da ih je ispod 60%. U odnosu na prethodna desetljeća, osobito je primjetan rast Hispanoamerikanaca i Azijata.

Ta raznolikost nastavlja jačati, posebno sa juga i jugozapada, unatoč općenito sporijoj stopi širenja stanovništva, najsporijoj od 1930 -ih.

Sjedinjene Države su danas također mnogo urbanije. Deset najvažnijih gradova ima više od milion stanovnika. Philadelphia više nije peta, budući da ju je prestigao  Phoenix. Četiri prva grad ana listi su New York, Los Angeles, Chicago i Houston. Ruralni svijet je u padu.

Sjedinjene Američke Države su prošle godine dosegle 331 miliona stanovnika. Među njima, bijela populacija pala je 2,6%u odnosu na 2010. Afroamerikanci su porasli 5,6%, Azijci 35%, dok su se latinoamerikanci povećali za 23%.

Oni koji sebe smatraju nehispano bijelcima predstavljali su 69% 2000. godine. Dva desetljeća kasnije taj postotak je 57,8%, sa 191,7 miliona. U cijeloj zemlji 36% odraslih nisu bijelci. Prije deset godina ta je brojka iznosila 25%.