Iranci više gotovo da nemaju djece. Uznemiren zbog starenja stanovništva, teokratski režim koji upravlja sudbinama Iranaca donio je novi zakon za poticanje rađanja, kojeg grupe za ljudska prava široko kritiziraju tvrdeći da je prisilne prirode.

Iran, s 85 miliona stanovnika, doživio je ono što se smatra jednim od najvećih padova nataliteta zabilježenih u historiji: osamdesetih godina prošlog stoljeća u zemlji se rađalo sedmero djece po ženi, a danas 1,6, prema podacima UN-a.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, opisao je povećanje nataliteta kao "strateški cilj" i od 2014. odobrava različite mjere za Irance da imaju više djece, od reklamnih kampanja do odobravanja rodiljnog dopusta, između ostalog.

Uzalud.

Usponi i padovi iranske demografske politike datiraju iz 1979. Te je godine ajatolah Homeini proglasio planiranje porodice antiislamskim. Osnivač Islamske Republike oblijepio je gradove plakatima na kojima su prikazane porodice oca, majke i sedmero djece kako bi potakao rađanje.

Ova politika izazvala je društvenu „epidemiju“ koja je 1989. godine dovela do suprotnog efekta pa je vlast promovisala upotrebu kontracepcijskih sredstava, pa čak i spolni odgoj u školama. Tada su plakati počeli predstavljati porodice s dvoje djece: planiranje porodice više nije bilo protivno islamu.

Te su nove mjere bile uspješne: rast stanovništva pao je sa 3,2 u 1989. na 1,2 u 2003. A broj djece po ženi pao je sa sedam na troje. Iranski program kontrole rađanja smatran je jednim od najboljih na svijetu, hvaljen čak i od strane UN-a. No rađanje je nastavilo padati na današnje brojke, s rastom stanovništva od 0,7% i 1,6 djece po ženi.

Demografi objašnjavaju da je trenutni pad nataliteta posljedica promjena u načinu života i ekonomske situacije.

Iranci se danas vjenčaju kasnije, posebno u urbanim središtima, a kada to učine, imaju jedno ili dvoje djece ili ih uopće nemaju. Ne pomaže ni ekonomska situacija, s rastućim rentama, inflacijom iznad 30% i državom finansijski izoliranom od svijeta američkim sankcijama.

Stručnjaci upozoravaju da će, ako se situacija nastavi, posljedice biti pogubne za zemlju. "Trenutno stariji čine 10% stanovništva. Ali za 20 godina bit ćemo jedna od zemalja s najstarijim stanovništvom na svijetu, a za 30 godina nacija s najvećim brojem starijih ljudi", rekao je demograf Esmaeil Akbari za teheranske medije.

Upozorava se na "tsunami starijih" koji će, između ostalog, ozbiljno uticati na ekonomiju zemlje, ometati rast i isplatu penzija.

Kako bi ublažila ovu situaciju, vlada bivšeg predsjednika Hasana Rohaníja je odobrila zakon o povećanju nataliteta, zakon koji je ovog mjeseca dobio odobrenje Vijeća skrbnika, tijela koje osigurava usklađenost zakona s islamskim načelima.

Zakon o podršci porodici i mladima utvrđuje novčanu pomoć mladim bračnim parovima, subvencije za kupovinu kuća; napredovanja za radnike s više od troje djece, te porodiljni dopust od devet mjeseci uz punu plaću, među ostalim mjerama.

No, istodobno smanjuje prava žena, prema Human Rights Watchu (HRW) i UN-u.

Zakon zabranjuje sterilizaciju, distribuciju kontracepcijskih sredstava u domovima zdravlja i uspostavlja stvaranje komisija za proučavanje novih ograničenja pobačaja.

Trenutno je u Iranu dopušten pobačaj tokom prve četiri sedmice trudnoće ako se tri liječnika slože da nastavak trudnoće predstavlja opasnost za ženu.

Osim toga, zakon utvrđuje da Ministarstvo obavještajnih poslova i špijunske službe istražuju slučajeve navodno ilegalnih pobačaja.

"Ovaj novi zakon predstavlja rizik za zdravlje žena", rekla je Tara Sepehri Far, istraživačica pri HRW-u u Iranu. Odbor stručnjaka UN-a također je kritizirao zakon i pozvao na njegovo povlačenje zbog "razornih" posljedica koje može imati na žene. "To predstavlja alarmantan i reakcionaran zaokret vlade koja je prethodno bila hvaljena za napredak u zdravstvenim pravima", navodi se u priopćenju UN-ovog odbora.

Zakon će biti na snazi ​​u početnom razdoblju od sedam godina kako bi se vidjelo hoće li funkcionirati i hoće li Iranci imati još djece.