Od početka provođenja kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (Brexit) bilo je jasno da će ona donijeti dosta problema. Bilo je to jasno i zagovornicima Brexita, ali i njegovim žestokim protivnicima. Često se u javnosti zaboravlja činjenica o šarolikom sastavu Velike Britanije, koji sam po sebi nameće različite interese među članicama Unije. 

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije u velikoj mjeri je otežao svakodnevnicu stanovnicima u pograničnim zonama, prije svega se to odnosi na stanovnike Sjeverne Irske, koja graniči sa Republikom Irskom, ali i Gibraltar čij je prvi "evropski susjed" Španija. 

Sjeverna Irska se od početka godine počela žaliti na otežano dopremanje robe iz ostatka Velike Britanije, a također svi prekogranični radnici, koji rade u Sjevernoj Irskoj ili Republici Irskoj susreli su se za nekim od problema pri izvršavanju svakodnenih poslovnih obaveza. 

Izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije, Sjeverna Irska i Republika Irska će se značajno udaljiti, što svakako nije dobro za cjelokupan otok, ali i njihove susjede sa kojima aktivno sarađuju. 

Nezadovoljstvo Škotske vidljivo je posljednjih nekoliko desetljeća, a kulminiralo je kampanjom za održavanje referenduma o nezavisnosti, koji nije dobio podršku većine. Prema analizama, danas bi situacija vjerovatno bila drugačija u korist ideje o nezavisnosti u odnosu na 2014. godinu kada je proveden. 

Škotska je također i jedna od zemalja u sastavu Unije koja nije bila odlučno za ideju Brexita, a njena vlada i dalje nastoji "isposlovati" novi referendum, što premijer Velike Britanije Boris Johnson kategorički odbija, pravdajući to već neuspješno provedenim referendumom. 

Kada je riječ o Gibraltaru, koji je također dio Unije, njegovi problemi su vezani za granicu. Naime, Gibraltar je tradicionalno ekonomski i na druge načine vezan za Španiju, koja je članica Evropske unije, što će u narednom periodu sigurno biti otežavajuća okolnost za obavljanje ustaljenih aktivnosti na relaciji Gibraltar - Španija. 

Vidljivo je da Velika Britanija ima dosta neriješenih unutrašnjih pitanja od kada je Brexit stupio na snazi, što će biti pravi izazov za premijera Borisa Johnsona, ministra vanjskih poslova Dominica Raba i ostatak političkih predstavnika Unije.