“Najkraće rečeno, ako se želi zaustaviti sukob i krvoproliće, mora se zaustaviti okupacija“, kazao je Namoura.

Pozdravivši nedavno sklapanje dogovora o prekidu vatre u Gazi, ambasador Namoura je kazao da se nada da će taj prekid vatre i potrajati.

“Država izraelskog okupatora je nanijela velike materijalne štete u posljednjoj agresiji, a osim toga je bilo više od 260 mrtvih, od toga su trećina djeca, a trećina žene. Ogromne su štete nanesene i samoj infrastrukturi, uništene su fabrike, mnoge druge zgrade i štete su zahvatile mnoge oblasti života u Gazi“, kazao je Namoura.

Ističući kako se Izrael ne pridržava niti jedne od obaveza koje mu nameće međunarodna zajednica, ambasador Namoura je kazao da da upadi u Al-Aksu konstantno traju, kao i pokušaji istjerivanja i deložacije stanovnika naseljima Sheikh Al-Jarrah i Batnul-Heva.

“Jučer smo imali situaciju da je 17-godišnji Palestinac stradao jer je zbog nekog razloga bio sumnjiv izraelskim snagama. Svi Palestinci su sumnjivi izraelskom okupatoru i predstavljaju navodnu potencijalu prijetnju. Kao što smo rekli, Izraelci se, kao i inače, ne pridržavaju niti jedne svoje međunarodne obaveze i ovdje dolazi do izražaja uloga međunarodne zajednice i svjetskih sila“, kazao je Namoura.

Izrazivši nadu da će se islamski svijet ujediniti po pitanju palestinske borbe, Namoura je kazao da izraelska okupacija palestinske zemlje traje još od 1948. godine i da je to velika tragedija koja je pogodila palestinski narod.

“Palestinsko pitanje nije obaveza samo islamskog svijeta, već i cijele međunarodne zajednice. Tačno je da se mi nadamo podršci muslimana iz cijelog svijeta, ali se također nadamo i podršci kršćana, budući da svetinje u Palestini nisu samo muslimanske, već pripadaju i svim kršćanima. Osim toga, te svetinje su historijsko i vjersko naslijeđe svakog Palestinca, bez obzira na njegovu vjersku pripadnost“, kazao je palestinski ambasador.

Ambasador Namoura je naveo da koristi priliku da napomene i ukaže na činjenicu da sukob u Palestini, dakle izraelsko-palestinski sukob, nije vjerski sukob.

“Jerusalem je grad koji okuplja sve vjerske simbole vezane za sve monoteističke religije. To je mjesto koje mora biti mjesto mira, a ne mjesto gdje će se ubijati, protjerivati i raditi sve ono što čini vlada izraelskog okupatora“, kazao je Namoura.

Ambasador Namoura je kazao da je nedavni skup podrške Palestini u Sarajevu bio skup ljubavi i mira i da je poslana poruka da Jerusalem treba mir.

“Mi se ponosimo i zahvalni smo svima koji se solidarišu s nama. Ova poruka podrške palestinskom narodu je poslana od svih naroda u svijetu, koji su se polako počeli oslobađati politika pojedinih vlada pristrasnih izraelskoj strani. Dakle ovo je poruka podrške palestinskom narodu koja do sada nije viđena“, kazao je Namoura.

Upozorivši kako cionistička propaganda i propaganda pojedinih desničarskih politika i političara u svijetu šire islamofobne laži da je svaki musliman opasan i da predstavlja prijetnju, Namoura je kazao da je to besmisleno, a da u isto vrijeme dolazi s još jednom pojavom da se bilo kakva kritika upućena Izraelu ili njihovim postupcima odmah tumači kao antisemitizam.

“Međutim, treba napraviti razliku između onog što je samoodbrana i borba za ljudska prava od onog što radi Izrael od njihovih ugnjetavačkih aktivnosti. Zar nije terorizam zabraniti namaz klanjačima u Al-Aksi. Zar se takav postupak danas u svijetu ne smatra terorizmom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova vlada pokušavaju prikazati ovaj sukob kao vjerski sukob, međutim to nije tako. Svako ko je pod okupacijom ima pravo da se brani i tako je pravilo. Onaj ko se brani ne može se optuživati za antisemitizam. Na kraju krajeva, i Palestinci i Arapi su također Semiti, pa kako će se okrenuti protiv samih sebe i svog naslijeđa i kako će napadati sebe. Postupci izraelske vlade i ono što ona provodi, od ilegalnog naseljavanja, ubistava i sličnog su terorizam“, kazao je Namoura.

Palestinski ambasador Namoura je kazao da Republika Turska snažno podržava rješavanje palestinskog pitanja i da palestinski narod poštuje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Turska je velika sila na Bliskom istoku i u svjetskoj politici generalno, tako da je stav Turske jako važan. Predsjednik Erdogan stvari naziva pravim imenom, on za okupaciju kaže da je okupacija, za terorizam da je terorizama za potlačeni narod kaže da je potlačen. Prirodno je da je bratski turski narod uz bratski palestinski narod. Također se ovdje želim kratko osvrnuti na historiju. Vrijedi pomenuti da je Palestina bila do 1918. godine dio Osmanskog carstva, dakle jedna država i ono što povezuje ova dva naroda, odnosno narode Turske i Palestine, su neraskidivi odnosi“, kazao je Namoura.

Ambasador Namoura je naveo da su Palestinci narod koji žele mir i koji su prihvatili sve rezolucije međunarodnog prava i Ujedinjenih nacija.

“Ono što od svijeta želimo jeste da obaveže na mir ovog okupatora i neprijatelja, koji je izgradio svoju tvorevinu na našoj zemlji, i da omogući osnivanje palestinske države sa glavnim gradom časnim Jerusalemom“, poručio je ambasador Namoura.