Procjenjuje se da je prošle godine njihov intimni partner ili član porodice ubio oko 45.000 žena i djevojaka širom svijeta.

Ova sumorna brojka dio je novog izvještaja Ujedinjenih nacija koji skreće pažnju na neprihvatljivu prijetnju s kojom se svakodnevno suočavaju žene. Na osnovu ove procjene, više od pet žena i djevojčica ubijeno je od partnera ili člana porodice svakog sata 2021. godine.

Gledajući ove brojeve regionalno, najveći broj ubistava takve vrste počinjen je u Aziji (17.800) i Africi (17.200). Međutim, kada se ti podaci analiziraju na 100.000 žena, pogled se mijenja. Afrika se izdvaja od ostatka svijeta, sa 2,5 takvih ubistava na 100.000 stanovnika. To je znatno više u poređenju sa stopom koja iznosi 1,4 u Americi, 1,2 u Australiji, 0,8 u Aziji i 0,5 u Evropi, koja ima najnižu stopu.

Prema podacima Svjetske banke za 2020. godinu, Bosna i Hercegovina nalazila se među zemljama s izuzetno niskom stopom (0,3) ubistava žena koje se uvrštavaju pod femicid, znantno niže od evropskog prosjeka.

Iako svake godine ima više muškaraca žrtava ubistava nego žena, prijetnja da ih ubiju oni koji su im navodno najbliži mnogo je veća za žene i djevojčice. To je bio slučaj sa samo 11 posto muških žrtava u 2021. godine, u odnosu na to da je 56 posto ubijenih žena u svijetu bilo žrtvama svojih partneri ili članova porodice.

Prema Ujedinjenim nacijama “Ubistva vezana za rod mogu se dogoditi u različitim situacijama kako u privatnoj tako i u javnoj sferi. Primjeri uključuju ubistva koja su rezultat nasilja intimnog partnera, silovanje/ubistvo, takozvana ‘ubistva iz časti’, ubistva vezana za miraz, ubistva žena optuženih za vještičarenje i rodno motivirana ubistva povezana s oružanim sukobom ili s bandama, trgovinom ljudima i drugim oblicima organiziranog kriminala.”

(Izvor: Statista)