Američka državljanka priznala je da je vodila isključivo ženski bataljon u takozvanoj  Islamskoj državi u Siriji, kao i da je planirala napade na američkom tlu, prenosi CNN. 

Allison Fluke-Ekren izjasnila se krivom po jednoj tački za pružanje podrške grupi i priznala da je obučavala preko 100 žena i djevojaka za ratna dejstva. 

Majka i učiteljica koja je postala vođa u ISIL-u napustila je SAD 2011. godine da bi se pridružila terorističkoj grupi u Libiji prije nego je otputovala u Siriju. 

Prijeti joj maksimalna kazna od 20 godina zatvora, a izricanje kazne planirano je za oktobar ove godine. 

Fluke-Ekren, 42, bivša studentica biologije i nastavnica u školi, otputovala je u Siriju da se pridruži terorističkoj grupi nakon što je živjela u Egiptu i Turskoj.

Dok je bila u ISIL-u, predvodila je Hatibu Nusaibah, isključivo ženski bataljon sa sjedištem u njegovom de facto glavnom gradu Raki, u Siriji.

Njena je primarna uloga bila naučiti žene i djecu da koriste oružje, od pušaka AK-47 i granata do samoubilačkih prsluka, navodi se u izlaganju tužilaštva. 

Na sudu u Virginiji je priznala da je trenirala samo žensku grupu, ali je tvrdila da nikada nije pokušala regrutirati djecu.

- Nismo namjerno trenirali mlade djevojke - rekla je na sudu. Očekuje se da će neke od žena koje je obučavala svjedočiti protiv nje na ročištu za izricanje presude.

Fluke-Ekren, koja je bila poznata pod nadimkom Umm Mohammed al-Amriki, također je živjela u Mosulu, u Iraku.

Prema riječima tužitelja, jedna svjedokinja je posvjedočila da je njena razina radikalizacije bila "izvan ljestvice", "11 ili 12" na skali od jedan do 10.

Također je priznala da je razgovarala o napadima na američkom tlu, uključujući jedan univerzitet i trgovački centar.

- Svaki napad u kojem nije ubijen veći broj pojedinaca smatrala je rasipanjem sredstava - rekla je svjedokinja koja je ranije priznala krivnju.

Dokumenti također otkrivaju da je njen drugi suprug bio član Ansar Al-Sharia, militantne organizacije koja je 2012. godine napala američki kompleks u Bengaziju u Libiji.

Ona i njen suprug, koji je kasnije ubijen u zračnom napadu, sastavili su izvještaj za lidere skupine nakon analize američkih dokumenata preuzetih iz napada u Bengaziju.

Fluke-Ekren je uhapšena u Siriji i odvedena u pritvor u Sjedinjenim Državama u januaru ove godine, te je optužena za pružanje materijalne podrške ili resursa ISIL-u kao i za urotu.

Kada je sutkinja na ročištu spomenula da Fluke-Ekren ima veći broj djece, pitajući jesu li djeca razlog zbog kojeg bi se mogla osjećati pod pritiskom da se izjasni, Fluke-Ekren se rasplakala. Prijeti joj maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Izricanje presude zakazano je za 25. oktobar.

Članovi njene porodice ranije su zatražili od suda da joj zabrani kontakt s njima.