Crnogorska policija počela je  rano ujutro akciju razbijanja protesta na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija tako što je suzavcem razbila grupu demonstranata koji su se nalazili na glavnom  trgu crnogorske prijestolnice.

Akcija policije počela je u šest sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina demonstranata koji su u zoru počeli da okupljati trgu. 

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Trećina od 620.000 stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

Demonstranti i dalje drže barikade na ulazu u Cetinje, a prilazi su blokirani od subote popodne jer ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, historijskoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici.

Demonstranti su probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit. 

Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko hiljada demonstranata, a dio njih nakratko se jučer sukobio s policijom prilikom probijanja policijskog kordona.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska Pravoslavna Crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju.

"Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arihereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh.

Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

DEmonstranti su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije da dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi.

U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.