Forum će otvoriti predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, a u uvodnom obraćanju prisutnima će se obratiti predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministar trgovine Republike Turske Mehmet Muş, ministar gospodarstva i Održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović, YB Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh, viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva države Melaka iz Malezije i šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Tema ovogodišnjeg Foruma je “Nearshoring – perspektiva za region“, odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu i zemlje iz okruženja.

Prvog dana ovogodišnjeg Sarajevo Business Forumu fokus će biti na ekonomskom oporavku nakon pandemije, odnosno na prilici za preokret. U sklopu prvog panela svoja stručna mišljenja podijelit će Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Zaev, bivši premijer Republike Sjeverne Makedonije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ahmet Albayrak, izvršni potpredsjednik banke Kuveyt Turk, Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke za Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju kao i mnogi drugi predstavnici političke i poslovne scene iz četrdesetak zemalja učesnica Foruma.

I ove godine na Sarajevo Business Forumu (SBF) dodijelit će se prestižna priznanja "Sarajevo Business Bridge Awards" kompanijama i pojedincima koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime u regiji. Na osnovu ocjene stručnog žirija, nagrade “Sarajevo Business Bridge Awards” bit će uručene dobitnicima na svečanoj ceremoniji u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tokom prvog dana održavanja 11. Sarajevo Business Foruma, a u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

Svake godine sve više kompanija i investitora prepoznaje potencijal SBF-a, a broj učesnika zainteresiranih za business networking i pronalaženje novih investicijskih prilika u regionu u konstantnom je porastu. Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu očekuje se učešće približno 1.500 predstavnika iz četrdesetak zemalja iz cijelog svijeta, dok će biti predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, saopćeno je iz BBI banke.