Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje će se održati od 4. do 20. februara 2022., bit će zapaljen na antičkom stadionu u grčkoj Olimpiji u ponedjeljak bez gledatelja zbog pandemije koronavirusa kao što je bilo i za Olimpijske igre u Tokiju.

Treći put zaredom u tri desetljeća tradicionalna svečanost paljenja olimpijskog plamena u kolijevki olimpizma održat će se bez gledatelja, objavio je Grčki olimpijski savez.

"Zbog situacije povezane s pandemijom Covida-19, svečanost paljenja će se održati uz strogo poštivanje lokalnog zdravstvenog protokola", upozorio je Odbor koji je na isti način vodio svečanost paljenja plamena u martu 2020. za OI u Tokiju.

U historiji modernih olimpijskih igara olimpijski je plamen zapaljen bez gledatelja 1984. kada su grčki organizatori na taj način htjeli protestvovati protiv komercijalnog karaktera Olimpijskih igara u Los Angelesu.

Sada će se svečanost održati pred ograničenim brojem članova Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) te grčkog i kineskog odbora i uz prisustvo grčke predsjednice Katerine Sakellaropoulou te predsjednika MOK-a Thomasa Bacha.

Zbog drastičnih mjera koje su na snazi u Kini i grčki je odbor pojačao mjere te je odlučio da će put olimpijske baklje biti "kraći nego u prošlosti".

Baklja za zimske olimpijske i paraolimpijske igre će u rekordnom vremenu putovati do Atene prije nego poleti prema Pekingu.

Bit će zapaljena u ponedjeljak u 11,30 sati na antičkom stadionu Olympia na poluotoku Peloponezu i bit će predana kineskim organizatorima drugi dan na stadionu Panathinaiko u Atini u podne nakon noći provedene u sjeni Akropolisa.

Tradicionalno plamen prelazi stotine kilometara u više dana, prolazi kroz stotinjak gradova i arheoloških nalazišta u Grčkoj, a nose ga glumci i sportaši iz cijelog svijeta.

Međutim u martu 2020. kada su se pojavili prvi slučajevi koronavirusa u Grčkoj gledatelji su dolazili u neograničenom broju pozdravljati hollywoodske zvijezde što je natjeralo organizatore da zaustave njen prolazak.

Prolazak baklje je zaustavljen u Sparti gdje se sakupila masa gledatelja kako bi pozdravili američkog glumca grčkog porijekla Billyja Zanea i Britanca Gerarda Butlera, koji je u filmu "300" glumi Leonidasa.

Ove će godine, prvi put u historiji, olimpijsku baklju nositi samo dvije osobe, jedan Kinez i jedan Grk - u manje od 24 sata do stadiona Panathinaiko gdje će biti predana organizacijskom komitetu ZOI 2022. također bez publike.

Plamen će biti zapaljen u ponedjeljak u grčkoj Olimpiji, i to sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog ogledala, u skladu sa drevnim običajima, a paljenje će obaviti svećenica Xanthi Georgiou prije nego ga preda prvom nositelju grčkom skijašu Giannisu Antoniouu.